Foredrag

Kulturrækken

Takt og tone   ·   Onsdag den 24.10.18   ·   kl. 14.00
- og nye toner

Inge Correll, foredragsholder

I år er det præcis 100 år siden, den efterhånden nok så berømmede bog: ”Takt og Tone” så dagens lys. Kort sagt, en bog om hvordan man bør opføre sig i samvær med andre i privat- såvel som arbejdsliv, eller som man givet ville sige i vore dage, i det offentlige rum. Måske trækker de fleste på smilebåndet, når de hører de mangeartede råd, men tag endelig ikke fejl, der er noget til overvejelse. Vi har bedt den mangeårige leder af Havreholm Slot i Hornbæk, Inge Corell, om i anledningen af jubilæet, at fortælle om takt og tone på Emma Gads tid og i vore dage. Inge Correll har på Havreholm og eksternt, bl.a. hos Mærsk, afholdt en række kurser og konferencer ud i den, til tider vanskelige disciplin, at begå sig. Noget der i vor tid, med globalisering osv., har vist sig at være stort behov for.


Præstens uartige datter   ·   Onsdag den 28.11.18   ·   kl. 14.00
-Fortællinger fra et jævnt og muntert virksomt liv

Birthe Rønn Hornbech, tidligere minister, MF og vicepolitimester

Danmarks første kvinde i politiuniform. 27 år i Folketinget uden spindoktorer. Forfatter, foredragsholder og prædikant, Birthe Rønn Hornbech, fortæller om et jævnt og muntert virksomt liv på jord. Den slagfærdige præstedatter fortæller om et langt liv i politi og politik. Et liv, der er vokset frem af et solidt fundament med stærke værdier, der blev bygget op i præstehjemmet, der var præget af højrøstede diskussioner om teologi, etik og politik. Kom og hør om et liv, hvor tiden aldrig slår til.


Broderskabet   ·   Onsdag den 19.12.18   ·   kl. 14.00
- Kættertrilogien II
Ole Clifford Pejtersen, forfatter

Sidste sæson fik vi grundet afbud, besøg af Ole Clifford, der på levende vis fortalte om Katharerne, deres liv og endeligt i Sydfrankrig i det 13. århundrede. Katharerne eller Albigenserne blev anset som kætterske kristne. Anderledes forholdt det sig med Korsridderne, som Ole Cliffords 2. bog i trilogien omhandler og så alligevel ikke, som det vil blive afsløret under foredraget. Broderskabet er en nervepirrende spændingsroman om tempelridderne og den hemmelige viden, de bragte hjem fra Det Hellige Land – og som har påvirket vores verdensforståelse helt frem til i dag.

Ole Clifford er født og opvokset i København, men har tilbragt mange år i USA som forretningsmand. I 1995 flyttede han tilbage til Danmark, og han har siden 2002 været forfatter på fuld tid. Han har skrevet 11 romaner, hovedparten inden for spændingsgenren og flere af dem med en tråd til verdenshistorien.


Palæstina og Israel   ·   Onsdag den 23.01.19   ·   kl. 14.00
- et billedshow

Nina Rasmussen, foredragsholder

Se Jerusalem, Betlehem, Ramala, Hebron og Jaffa i strålende sol og blinkende nætter. Se de mange forskellige mennesker i byerne og turisterne på stranden i Tel Aviv. Kom i festlig ramadanstemning i Jerusalems gamle bazar med alverdens mad og tøj, fine broderier og et mylder af mennesker fra alle religioner. Kom med ind i Fødselskirken, Klippemoskeen og flere andre hellige steder for jøder, kristne og muslimer. Se den enestående graffiti på muren, der adskiller Israel og Palæstina, mød jøderne ved grædemuren og hør en ung og en ældre palæstinensers syn på fremtiden.

Nina Rasmussen er ægtefælle til Hjalte Tin, to af Danmarks mest erfarne og kompromisløse globetrottere og forfattere. De har skrevet en lang række rejsebøger, der er oversat til flere sprog, og kendte fra deres foredrag overalt i Danmark. Nina har rejst i næsten alle lande i Mellemøsten inklusive Israel og Palæstina.


Eleanor af Aquitanien Middelalderens mægtigste kvinde   ·   Onsdag den 27.02.19   ·   kl. 14.00
– en historie om modet til at gå mod strømmen!

Ulrik Kristiansen, cand. comm., foredragsholder

Eleanor (1124-1204) var født som hertuginde af det svundne land, Aquitanien, det nuværende Sydvestfrankrig i regionen omkring Bordeaux, men endte som dronning af først Frankrig og dernæst England.
Det Angevinske Rige, som Eleanor blev dronning over, bestod af England, Irland og halvdelen af det moderne Frankrig. Med sin konstante søgen efter politisk indflydelse og insisteren på sin frihed til at leve, som det passede hende, blæste Eleanor på ”kvindens plads” i sin samtid, og blev genstand for sejlivede skandalerygter om affærer til højre og venstre. Eleanor slår sig sammen med sine sønner, heriblandt Richard Løvehjerte, i oprør mod Henry af Anjou, som hun har giftet sig med. Men Henry løber med sejren. Han slutter en nødtvungen fred med sine stærke prinse-sønner, men en person får hans fulde hævn at føle: Eleanor. Eleanor overlever dog Henry, og slipper fri efter 16 år. Kort efter runder hun 70, en meget høj alder på den tid, og overtager regeringsmagten i England, mens den nye konge – Richard Løvehjerte – drager bort på endnu et korstog. Eleanor dør som 80-årig i 1204 efter at have elsket og mistet, vundet og tabt i krig, været dømt ude og vendt tilbage til tronen. Et liv der stadig tales om – 800 år efter.


Svenske viser   ·   Onsdag den 20.03.19   ·   kl. 14.00
Ove Mynderup, bas & Bodil Heister, kapelmester & komponist

Den svenske visetradition er noget ganske særligt. Vi har alle stiftet bekendtskab med traditionen, der strækker sig tilbage til 1700-tallets Carl Michael Bellman over Gunnar Wennerberg, Birger Sjöberg, Evert Taube og Cornelis Wreeswijk. Vi har ikke noget tilsvarende i Danmark, men de fleste af os kan, også skønt vi af og til kigger lidt skævt til ”hinsidan”, nynne med på mange af dem.
Ove Mynderup, der har en lang karriere som bassanger på Det kgl. Teater, leder os på kyndig vis gennem eftermiddagens repertoire, akkompagneret af Bodil Heister på harmonika. Mon ikke der også bliver plads til at nynne lidt med. Ove har lovet, at vi måske også får tid til et par sange fra hans russiske repertoire.


OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.