Foredrag

Klingende tophistorier

- operaer baseret på dramaer af Shakespeare

William Shakespeare er for mange den ultimative dramatiker og digter med en helt enestående indsigt i menneskelig erfaring og forståelse for andre menneskers tankegang. Det har helt naturligt inspireret en række ambitiøse og tilsvarende talentfulde komponister til at skabe nogle af verdens mest fascinerende operaer - både komedier og tragedier. De giver en opløftende og stærk kunstnerisk oplevelse, der er langt udover det sædvanlige. Og med de almenmenneskelige problemstillinger og beskrivelser man her bliver præsenteret for, kan alle genkende noget fra deres eget liv. Foredragene vil have fokus på Shakespeares dramatiske idéer, librettisternes bearbejdelser og ikke mindst komponisternes musikalske udlægninger. Sammen med en gennemgang af handlingen vil der være ledsagende musikeksempler fra de bedste indspilninger gengivet på et godt klasse A-anlæg og centrale motiver og temaer spillet på klaver.

25/9 Kærlighedsforbudet (Das Liebesverbot / ’Lige for Lige’- Wagner)
Her møder man den ungdommelige, festlige og muntre Wagner i det, der er hans eneste rigtige komiske opera. Det er en behændig og underfundig blanding af fransk og italiensk komisk opera og tysk syngespil. Shakespeares handling foregår i Wien, men beskriver i virkeligheden det udsvævende, hykleriske og dobbeltmoralske liv i London. Wagner har så med sin egen libretto henlagt sin operahandling til det varme Sicilien og dets spektakulære karneval med den glødende kærlighed - ikke mindst den forbudte!

9/10 Beatrice og Benedikt (’Stor Ståhej for Ingenting’ Berlioz -) Det er historien om to pars til tider groteske kamp for kærligheden og komiske omveje for at få hinanden i Messina på Sicilien. Det ironiske og sarkastiske får en særlig vægt, når Berlioz som både komponist og librettist udtaler: ’et lunefuldt stykke skrevet med spidsen af en nål’. Han har indsat en ekstra figur for yderligere at gøre grin med en kollega og dennes pedantiske fugaer. Berlioz’ orkestreringsmesterskab fra ca. 1830 og frem, foruden hans orkestreringslærebog, har de fleste af de her omtalte komponister taget ved lære af.

23/10 Romeo og Julie (Gounod) Hele den operadyrkende verden fejrer 200-året for en af de største franske komponister Charles Gounod (1818-1893). Af alle Shakespeares dramaer er opbygningen i Romeo og Julie den mest operaegnede - hvilket han ikke kunne vide - pga. koret og den tilbagevendende kontakt mellem de unge elskende i alle 5 akter. Det giver blandt meget andet 5 unikke kærlighedsduetter og en handlingskarakter præget af spørgsmålet: ’hvad nu hvis…?’. Operaen er bestilt og komponeret til verdensudstillingen i Paris 1867 for at vise fransk operas fornemhed med Gounods udsøgte melodier, klangfulde orkestrering, flotte optrin og en fornem stilistisk homogenitet. Og det lykkedes her med hans fineste opera.

30/10 Hamlet (Thomas) ‘At være eller ikke at være’ den sidste rigtige franske ’Grand Opéra’! Der findes to slutninger på operaen: én hvor Hamlet bliver slået ihjel - som hos Shakespeare - og én hvor han bliver udråbt til ny dansk konge. De to meget erfarne librettister Michel Carré og Jules Barbier (også Mignon, Romeo og Julie, Faust, Hoffmanns Eventyr) har beskåret Shakespeares tekst markant, og har alligevel fået en velfungerende operatekst ud af det. Operaen er langt bedre end dens beskedne opførelsestal skulle antyde.

27/11 Falstaff (De lystige Koner i Windsor + Henrik IV - Verdi) 3 af verdens største på deres felt - libretto: Arrigo Boito - er mestrene bag fremstillingen af den lærerige historie om den bedagede, fordrukne og egensindige skørtejægers rænker, brogede ydmygelser og til sidst godhjertede erkendelse af sine egne og andres fejl. Verdis succesfulde og elegante komiske opera er præget af mange raffinerede ensembler med finurlige melodiske linjer, subtile rytmer og retoriske virkemidler, der viser at det er den modne mesters muntre mirakel.

OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.