Udflugter

Børsen og Holmens Kirke

Som bygherre, satte Christian 4. sit præg på det københavnske bybillede med så markante bygningsværker, som Børsen (1619-25), Regensen, Rosenborg Slot, og Rundetårn, samt opstarten af bydelen Christianshavn.

I kirkebyggeri var idealet centralplanen, som den ses i Holmens Kirke. Bygningen var oprindeligt en ankersmedje, indtil den i 1619 blev ombygget til kirke under Chr. 4. 

Byggestilen, den nederlandske renæssance, indførtes af kongens bygmester Hans van Steenwinckel den ældre, hvis sønner Hans og Lorenz, også var aktive ved Christian 4.s byggerier. Fremherskende træk er bygningernes gavle, opbygget som rene prydfacader, brugen af etagespir og kombinationen af røde mursten og sandstensornamenter.

Vi skal på omvisning i Holmens Kirke, og videre til Børsen, hvor vi har været så heldige at komme indenfor på en rundvisning med Børsens egen guide, for at opleve de smukke rum.

Det er Dansk Erhverv, der ejer børsbygningen, som for nylig har været udbudt til salg til et trecifret millionbeløb.

Bygningen er fredet, hvilket derfor har lagt store begrænsninger på, hvad private investorer efterfølgende har kunnet foretage af forandringer, derfor har Dansk Erhverv besluttet foreløbig at sætte processen i stå.

Mødested: Indgangen til Holmens Kirke