Udflugter

Den Hirschsprungske Samling og Palmehuset

- i Botanisk Have

Fra Guldalderen til Det Moderne Gennembrud

Den Hirschsprungske Samling er grundlagt af den københavnske tobaksfabrikant Heinrich Hirschsprung og hans hustru Pauline Hirschsprung. I 1902 skænkede de deres imponerende kunstsamling, der giver et fremragende billede af dansk kunst i 1800-tallet, til den danske stat, og i 1911 åbnede Den Hirschsprungske Samling i Østre Anlæg i et nybygget museum.
Samlingen spænder over Guldalderen, Det Moderne Gennembrud, Symbolismen og Skagensmalerne. Da samlingen er kronologisk opbygget, bevæger man sig op gennem 1800-tallet - fra guldalderens idealbillede af livet, til den begyndende socialrealisme i slutningen af århundredet.
De første rum viser kendte værker fra guldalderen af bl.a. Eckersberg, Købke, Bendtz, Marstrand, Rørbye, Skovgaard og Lundbye, og det er disse kunstnere, der fortrinsvis repræsenterer Guldalderen – det navn vi har givet perioden 1800-1850, hvor kunst og videnskab oplevede en enestående blomstringsperiode i Danmark. Men det er også en tid præget af omfattende fattigdom, en ufrihedens periode for det store flertal i befolkningen. For side om side med borgerskabet, som købte malerierne, eksisterede de fattige. De beboede baggårdenes sidehuse og tværhuse, fra kælder til kvist, tæt stuvet sammen i ussel elendighed - men disse motiver møder vi ikke i guldalderkunsten.
Når vi kommer videre i udstillingen nærmer vi os slutningen af århundredet, og kunsten har bevæget sig over i det kritiske socialrealistiske hjørne og kunstnerne vil nu sætte ”tingene til debat”.
Her møder vi navne som Erik Henningsen, Krøyer og L.A. Ring.
Vi er ved perioden, som kaldes Det Moderne Gennembrud, derfor går vi en tur over til Botanisk Have og besøger væksthuset. Det Store Palmehus blev bygget ved havens anlæggelse i 1872-74, efter inspiration fra Crystal Palace i London, som blev bygget til verdensudstillingen i 1852. Fremskridt og nytænkning prægede sidste del af 1800-tallet. Carlsbergs grundlægger J. C. Jacobsen stod for inspirationen og var desuden hovedbidrager til opførelsen.

Mødested: Indgangen til Den Hirschsprungske Samling, Stockholmsgade 20, København