Udflugter

Det ny Søfartsmuseum og Værftsmuseet i Helsingør

På denne tur til Helsingør, starter vi med et besøg på det tidligere Helsingør Værft, der lukkede i 1983. Værftet var hovedmotoren i Helsingør efter sundtoldstiden og sikrede tusinder af familier deres levebrød og skattekroner til byen. På Helsingør Værft byggede man lige fra begyndelsen i 1883 også skibenes maskiner – først dampmaskiner og senere dieselmotorer i samarbejde med B&W. I 1950’erne nåede værftet sit højeste medarbejdertal på omkring 3.500. Vores omviser, som er tidligere værftsarbejder, fortæller om arbejdslivet, historien og skibene.
De ombyggede værftsbygninger er i dag blevet til ”Kulturværftet”, med bibliotek, spisehus, møde og konferencefaciliteter, og herfra har man en flot udsigt til Kronborg, færgerne og Helsingør Havn. Udenfor kan man også beskue den omdiskuterede skulptur ”Han”, skabt af Elmgren og Dragset, som er skabt i blankpoleret rustfrit stål og med Den lille Havfrue som forlæg.
Kaffe med kage er inkluderet i prisen, og det indtager vi selvfølgelig i Kulturværftets spisehus.

Lige ved siden af Kulturværftet ligger Søfartsmuseet, som førhen havde til huse på Kronborg.
Det nye museum for søfart er placeret under jorden i den gamle tørdok, lige ved siden af Kronborg. Det var det danske arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group, der vandt arkitektkonkurrencen, og byggeriet har fået megen international omtale og blev bl.a. i 2014 kåret til verdens flotteste kulturbyggeri på ArchDailys arkitekturhjemmeside.
Vi besøger denne spændende bygning, og der gives en introduktion til arkitekturen og museet.

Mødested: Kulturværftet, Allégade 2, Helsingør