Udflugter

Gilleleje

Tag bilen eller toget til Gilleleje Station (Gribskovbanen fra Hillerød) og mød op til en tur, hvor vi lærer det charmerende fiskerleje at kende – både på godt og ondt.
Vi starter med en rundvisning i Gilleleje Kirke og oplever kirkeloftet som under 2. verdenskrig blev skjulested for mange jødiske flygtninge, som ventede på skibslejlighed til Sverige. Oktober 1943 – for 75 år siden - blev ca. 80 jøder, der var skjult her, angivet og taget af nazisterne.
På trods af katastrofen i Gilleleje, så havde tæt på 95 % af alle jøder i Danmark held til at flygte, og i alt blev 1300 danskere af jødisk afstamning reddet til Sverige fra Gilleleje området. Store dele af filmen, ”Fuglene over Sundet”, om de danske jøders flugt, udspiller sig i Gilleleje.
Vi besøger også Gilleleje museum.

Turen fortsætter gennem Gillelejes hyggelige gamle bydel med de mange stråtækte huse og kommer ned til Gilleleje havn, Sjællands største fiskerihavn. Her ses kutter, garn og skibe på bedding. Om sommeren er der plads til gæstesejlere i fiskerihavnen foruden de faste 220 lystbåde.

Frokosten indtager vi på det charmerende og helt nyrenoverede Hotel Gilleleje Strand, som oprindelig er fra 1896. Hotellets ny ejer og direktør vil bl.a. fortælle, hvad der fik hende til at gå i gang med projektet, og vi kommer også på en lille omvisning.

Vi skal have restaurantens dejlige frokosttallerken (inkl. i prisen ekskl. drikkevarer).

Mødested: Udenfor Gilleleje Station