Foredrag og udflugter

Mød forfatteren

Carsten Jensen

Carsten Jensen engagerer sig og har altid noget på hjerte. Netop af den grund er han også en kontroversiel skikkelse, som folk enten elsker at hade eller anser for at være genial. Under alle omstændigheder gør hans grundige research og store viden, at han aldrig bare kan affærdiges, hvad enten genren er rejseskildringer, debatbøger, essays eller romaner.

Han har været på banen som dybdeborende skribent i 40 år. Før han sprang ud på det dybe som romanforfatter, var han især kendt for de populære ”Jeg har set verden begynde” (1996) og ”Jeg har hørt et stjerneskud” (1997) om rejsemål i Rusland og Asien i en ny vestenvenlig og optimistisk tid. Som altid har Carsten Jensen en åben lyttende tilgang til de mennesker, han møder, og han skriver i det hele taget om sine rejsemål med stor solidaritet. Carsten Jensen har foreløbig kun skrevet 2 romaner; ”Vi de druknede” 2006 og ”Den første sten” 2014. Det tager nemlig lang tid at trænge så langt ned i stoffet, som Carsten Jensen insisterer på. Til gengæld har begge romaner udløst et sandt festfyrværkeri af begejstring.

I 'Vi de druknede' fortæller Carsten Jensen med besættende fortælleengagement fra sin hjemby Marstal om søfolk og deres familier i 4 generationer - om det helt særlige liv og fælleskab, der herskede blandt danske søfolk på langfart eller i krig og blandt deres familier derhjemme. Han skrev romanen, fordi hans macho sømandsfar og han altid har været en gåde for hinanden.  ”Min far mente, at alle der læste en bog var snyltere, og så fik han sådan en søn som mig, der aldrig lavede andet end netop at læse bøger.” (Jydske Vestkysten 27.03.16). Romanen var et forsøg på at forstå ham.

Carsten Jensen forsøger i det hele taget altid at forstå. Han har stået ret alene som modstander af krigen i Afghanistan og har derfor sat sig ind i alle Afghanistan-aspekter for at kunne debattere overbevisende. Denne imponerende viden bruger han på genial og forunderlig vis i sit storværk ”Den første sten'. Jeg blev ganske ør og tvunget igennem alle forfatterens utallige tankebomber, for han effektivt vendte alt på hovedet og udfordrede alle mine helt utilstrækkelige forestillinger om krig og om, hvem der er de onde og de gode.

En gruppe danske soldater med vidt forskellige grunde til at melde sig frivilligt lander for første gang i Afghanistan. Den første famlende krigshverdag ændrer sig radikalt, da de indleder en indædt jagt på en forræder. Væk fra basens sikkerhed bliver deres udsathed åbenlys, og de tvinges ud i så godt som alle dilemmaer for at overleve – ven bliver til fjende og omvendt - og de oplever brutalt krigens gru og meningsløshed.

Romanen er velfortjent solgt i over 50.000 eksemplarer. Det er godt, for Carsten Jensen siger:  ”Romaner lærer folk empati - krig gør det modsatte.” (Kristeligt Dagblad 31.10.16)

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Multietnisk Forening og Ølgod Bibliotek. Billetter kan købes her