Senior Højskolen

Seniorhøjskolen

Efterårets spændende & alsidige program:

Fredag d.14. september
 Grønland fra koloni til selvstyre v/ cand.scient. i biologi og kemi, lektor Uwe Lindholdt
Hvorledes er det eskimoiske samfund i Grønland blevet ændret ved mødet med europæerne i form af hvalfangere og den danske kolonisation?  Hvorfor har det været så svært at gøre Grønland til en ligestillet del af det danske rige? I dag er grønlandsk det officielle sprog, men skal dansk også fremover være det første fremmedsprog? Hvordan går det med de gamle erhverv som fangst og fiskeri og de nye med udvinding af vandkraft, olie, kul og mineraler, landbrug i Sydgrønland og udvikling af turismen? Hvilke fordele og ulemper giver den globale op- varmning i Grønland? 
I dag har Grønland selvstyre med en stor grad af selvforvaltning, men stadig med et stort økonomisk tilskud fra Danmark. Hvilke ønsker og muligheder har Grønland for at blive helt selvstændig engang i den nærmeste fremtid? Uwe Lindholdt, biolog, har boet og arbejdet i Grønland og har også været guide for turister i Grønland.

Fredag d.28. september
 Piratjægerne v/ kaptajnløjtnant i Søværnet Henrik Christensen
Bogen “Piratjæger”, er netop udgivet ved forlaget People´s Press. Bogen er baseret på Henriks personlige oplevelser fra 300 dage som piratjæger på Søværnets skibe ved Somalia i perioden 2008 til 2013. I naturlig fortsættelse af debutbogen “Piratjæger” holder Henrik foredrag om sine oplevelser ved Afrikas Horn, herunder de hemmelige missioner med specialstyrker og helikoptere fra Søværnets skibe. Foredragsholderen fortæller desuden om mennesket bag soldaten, og de kontraster der er mellem “det almindelige liv” og livet på kanten – derude hvor pirater peger våben mod helikopteren. Sidst, men ikke mindst, fortæller Henrik om de store personlige konsekvenser, som de 5 års indsættelse ved Somalia, havde for ham.
Foredraget "Piratjæger" er en førstehåndsberetning - set fra forsædet af en Lynx helikopter - om piratjagt ved Afrikas Horn i perioden 2008-2013. Herunder kapringen af den danske sejlerfamilie på sejlbåden ING og om befrielsen af sømændene Søren & Eddy - samt bagsiden af medaljen med store personlige konsekvenser for foredragsholderen.
Budskaber: -Alle mennesker kan få et sammenbrud! -Hvad var stress og depression for foredragsholderen? -Planlægning og teamwork er kilde til succes -Fokus på veteraner

Fredag d.12. oktober
"Vadehavet - verdensarv og nationalpark"  v/ John Fredriksen
Efter mere end 35 år i "Vadehavets tjeneste", Senest i perioden 2007-2012 var jeg ansat i Miljøministeriet som international koordinator, hvor jeg varetog Danmarks indsats indenfor vadehavssamarbejdet mellem regeringerne i Holland, Tyskland og Danmark og blev dermed involveret i de nationale og internationale politiske forhandlinger og folkemøder omkring tilblivelsen af verdensarv og nationalpark.
Nationalpark Vadehavet dækker et areal på ca. 1.500 km2, hvoraf ca. 300 km2 erlandareal. Det er dermed Danmarks største nationalpark. Den udgør knap 10 % af det dansk-tysk-hollandske vadehavsområde,der, som et ca. 500 km langt bånd, strækker sig fra Blåvandshuk i Danmark til Den Helder i Holland.
’Mød natur, du ikke tror findes. Få oplevelser, du ikke glemmer. Se sammenhænge, du ikke tror, eksisterer. Find det enkle i det, du tror, er kompliceret. Find din indre springflod – igen.
Foredraget understøttes af smukke billeder af områdets natur og kulturhistoriske værdier

Fredag d.19. oktober
"Jyllandsslaget og Første Verdenskrig i Nordsøen" v/ journalist og forfatter Knud Jacobsen
Et overflødighedshorn af spændende og sandfærdige beretninger om Jyllandsslaget, der med sine fire år lange, brutale krig i Nordsøen havde afgørende betydning for Første Verdenskrig. I 1916 blev verdenshistoriens største søslag udkæmpet i farvandet ud for den jyske vestkyst, og hér gennemførte de allierede den blokade, som til sidst tvang det tyske kejserrige i knæ. 
Forfatteren til bogen, og medvirkende til at opbygge det nye Sea War Museum Jutland i Thyborøn, har benyttet sin journalistiske baggrund til at grave dybt i historien, der var det eneste store sammenstød mellem den tyske Højsøflåde og den britiske Grand Fleet under første verdenskrig. 100.000 mand og 250 skibe deltog, og da slaget var slut lå 25 skibe på havets bund, og 8.645 mand havde mistet livet.
Vi hører ikke blot om det voldsomme og blodige Jyllandsslag, hvor 25 skibe blev sænket, men også om en lang række andre begivenheder, der udfoldede sig med Nordsøen som skueplads.

Fredag d.16. november
En vej til fortiden! Resultater fra udgravningerne forud for Holstebromotorvejen. v/ Atrid Skou Hansen & Mette Klingenberg, Holstebro kulturhistorisk museum
Siden foråret 2014 til forsommeren 2016 har arkæologer fra Holstebro Museum foretaget udgravninger i tracéet for den kommende motorvej mellem Herning og Holstebro. Det er til dato museets største arkæologiske projekt.
Ved foredraget vil udgravningsresultaterne fra over to års udgravninger blive præsenteret.
De nye arkæologiske fund har været med til at belyse egnens fortid og givet museet en unik lejlighed til at undersøge dele af vores område, hvor vi ellers aldrig før har haft skovlen i jorden.   


Fredag d.7. december
Det er Jul ! v/ Helge Teglgård
Vi vil stemme sindet og forberede os på den mest højtidelige kristne højtid. For nok er julen hjerternes fest, men det kan også være en ensom tid for de ensomme – som vi synger: ”ind under jul hvor er det trist”. 
For at ramme den helt rette stemning trakterer vi med Johannes Møllehave’s juleevangelium, Jeppe Aakjærs nisse-og troldehistorier, Halfdan Rasmussens fantastiske julekalender og Peter Plys’ digt om sne. Og ikke mindst synger vi! Nogle af de allesmukkeste sange hører netop julen til, fordi de beskriver vendingen fra mørke til lys og livets sejr over døden.
Vi sender også en hilsen til den førkristne solfest, som stadig sætter stærke aftryk på julen. Med al denne frydelighed i ord og toner kan vi med fred i sindet synge ”så kommer jul!”.


Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
910097
tor 07-02-19 10:00
Thyborøn Havn
4 gange
Kr. 495
910099
tor 07-02-19 13:00
Bækmarksbro
4 gange
Kr. 495
910098
fre 08-02-19 10:00
Holstebro
4 gange
Kr. 495
820098
fre 14-09-18 10:00
Holstebro
6 gange
Kr. 595