Senior Højskolen

Seniorhøjskolen

Fredag d.9. februar
Grundtvig, hvad vil du hér? v/ teolog Søren Peter Hansen
Foredrag om Grundtvigs ord og gerninger, fra troens frihed over folkelighed og folkestyre til det store vilde hav, og om hvordan han giver genlyd i vores fælles nutid. De fleste af de historiske personer, der giver genlyd i vores fælles nutid, gør det i kraft af deres magt, embede, rigdom eller særlige præstation. Men så er der nogle få, som ikke kan sættes i bås på den måde. Originalerne. Deres virkning i historien sprænger vedtagne rammer og er svær at bestemme og afgrænse præcist. Derfor bliver de sommetider affærdiget og glemt – og sommetider gjort til afguder og taget til indtægt for hvad som helst. De passer ikke ind i vores forsøg på at skabe overskuelighed og orden i virkeligheden og fortiden. Grundtvig var en original af den slags! 

Fredag d.2. marts

”I myrens tegn”  v/ Esben Bøgh Laursen
Sanger, sangskriver og historiefortæller Esben Langkniv fik sit tilnavn fra sin musikalske fortælling om den jyske røver Jens Langkniv. Nu er han klar til at præsentere ”I myrens tegn”. En musikalsk fortælling som i sang, musik og fortælling følger en ung dansker gennem livet, som bl.a. sømand og tørvegraver, inden han forfølger drømmen om Amerika. Historien har sit naturlige forløb i både danmarks- og verdens historien omkring 1. verdenskrig, inden sporet ender ved den lille danske by Askov i Minnesota. Der er både smil, alvor og fællessang. Musikken går fra den nordiske vise, over sømands- og arbejdssange, til amerikansk bluegrass, blues og country.

Fredag d.16. marts

Hvad blev der egentlig af vikingerne ? v/historiker Kåre Johannesen
Vi ser nærmere på vore stolte, øksesvingende forfædre for tusind år siden – og især på, hvad de har måttet lægge navn og ansigt til sidenhen! Vikingerne er blevet brugt og misbrugt som få andre; de er blevet brugt til at sælge alt fra operaer over nazisme til leverpostej, hotdogs og vvs-installationer. Vikingerne er simpelthen ét af de allerstærkeste brands, Danmark overhovedet kan byde på.

Fredag d.13. april

Hvad er kunst? v/ kunstformidler Peter B. Haarby, Holstebro kunstmuseum
Det spørgsmål møder kunstformidler Peter Haarby tit, når han viser gæster rundt på Holstebro Kunstmuseum. I foredraget vil han fortælle om nogle af de ting, der i hans øjne, gør kunst til kunst. Han vil bl.a. fortælle om Edvard Munch, der i sin tid var så kontroversiel, at Oslos pæne borgerskab ikke kunne drømme om at tage deres døtre med på Munch-udstilling. Og om danske Tal R, som der også er mange, der umiddelbart har svært ved at se kunsten ved.  

Fredag d.4. maj

Dialekter og andre sære sprog. v/lærer og forfatter Niels Holck
Skuld gammel venskab rejn forgo -Det er så kønt, det er så dejle - Fo´ajle di små blomster dæ dov æ te i år…….
Er det dansk? Ja, i høj grad! Dansk indeholder jo mange sprog - de her eksempler kalder vi dialekter. Men vi har også noget, vi kalder sociolekter. Det kan være forskellige fagsprog som tales af læger, matematikere, håndværkere osv. For slet ikke at tale om det, der kunne kaldes undergrundssprog. Ved hjælp af Højskolesangbogen vil vi synge os igennem dialekternes Danmark, og der vil blive læst op og sunget viser på de forskellige dialekter.