Nordiske torsdage

Foredrag

4 NORDISKE torsdage - foredragsaftner Aksen, Asnæs.

Tema: Island

Sted: Aksen, Asnæs Bibliotek,Centervejen 91, Asnæs

Pris: Pris for 4 foredrag, kr. 295,00. Et enkelt arrangement kr. 80,00.

Billetter til 4 foredrag kan købes på forhånd hos Foreningen NORDEN´s kassererJens Westphael, tel. 59 65 06 32 eller købes på ved første arrangement. Billetter til et enkelt arrangement kan købes ved døren

Torsdag den 15. september 2016 

Island – et geologisk hotspot. Foredragsholder:Jakob Walløe Hansen, geolog.

Island ligger på en del af den Midtatlantiske ryg. I dette område har den vulkanske aktivitet været særlig kraftig lige siden de amerikanske og europæiske lithosfæreplader begyndte at splitte op. Øen domineres og deles på den måde af en aktiv spredningszone, som udvides med op til 2 cm om året. En vulkan som fx Hekla er et direkte resultat af denne spredning.Foredraget vil introducere til den spændende geologi, som har haft en særlig betydning for øens beboere gennem århundreder og dermed været afgørende for Islands kulturhistoriske udvikling, men som også i moderne tid har haft stor indflydelse på menneskets færden. 

Torsdag den 29. september 2016

En introduktion til nutidens Island - Ásta Stefánsdóttir, projektleder på Nordatlantens Brygge .

Vi får en introduktion til hvad Island er for en størrelse - lidt generel fakta, samt et indblik i den islandske folkesjæl overordnet. Vi får viden om den udvikling, der har fundet sted på Island i de sidste år – forløbet op til kollapset i 2008 og den efterfølgende genopbygning og et blik på Islands politiske scene for tiden. 

Vi får også noget at vide om udviklingen i turisme og hvilke glæder - samt farer - der er ved den store vækst, man oplever på den front i disse år. Islands meget aktive kulturscene fortjener også en gennemgang, især hvad angår musik, litteratur, samt det hav af festivaler, man afholder i Island hele året rundt. 

Vi slutter med en lille diskussion om islændinges syn på Danmark anno 2016 - et emne, der altid lader til at interessere danskere.

Torsdag den 13. oktober 2016

Det Island vi forlod - Hafrun Backmann, Salka Valka, Nyk. Sj. og Erla Einarsdóttir, bibliotekar

To af Odsherreds kendte ansigter fortæller om deres tid i Island—og om at komme til Danmark.Hafrun Backmann kommer fra landet og Erla Einarsdóttir kommer fra byen.

Deres historier vil give et indtryk af forskellighederne ved som barn og ung at bo i byen og på landet i Island—og hvordan det var at komme til Danmark.

Det kan ikke undgå at blive en spændende aften. Personlige mundtlige beretninger er altid dybere, morsommere og mere interessante end at læse dem.Der vil også blive mulighed for et par spørgsmål.

Torsdag den 27. oktober 2016

Lene Vejlø

Aftenen byder på tematiske punktnedslag i den islandske litteratur fra sagaerne til det 20. og 21. århundrerders ro-maner med særlig vægt på de senere års oversatte værker af Einar Kárason: "Nordlys”, Einar Már Gudmundsson: "Universets engle", Jón Kalman Stefánsson: ”Himmerige og hel-vede”, Kristín Marja Baldursdóttir: ”Karitas uden titel”, Arnaldur Indridason:”Tavs som graven”, Hallgrímur Helgason: ”Kvinden ved 1000 grader” og Sjón: ”Skygge-Baldur”.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser Pris
16961
tor 15-09-16 19:00
Asnæs
FOF Odsherred & Foreningen Norden
Kr. 295