Seniorhøjskole

Seniorhøjskole med 5 foredrag

Foredrag forår 2016:  

Alle dage (onsdage) 2 timer fra kl. 9.30 - 11.30. Morgenmad som sædvanlig fra kl. 9.15.

Af hensyn til indkøb, så husk venligst at tilmelde dig. 

Pris kr. 350,00 for alle foredrag. Kr. 80,00 for et enkelt foredrag.

Sted: Pakhuset, Vesterbro Torv 4, Nykøbing Sj.  


17.02.2016: Arne Andersen: Lammefjorden, fra istid til nutid. 
Foredraget vil indeholde historien om Lammefjorden fra istid til nutid og om tørlæggelsen, bosætningen og udviklingen af de kendte produkter, der dyrkes på den gamle fjordbund.  

24.02.2016: Preben Jensen: Skamlebæk Radio 
Skamlebæk Radio spillede fra 1930 til 2010 en afgørende rolle i Danmarks kommunikation med udlandet, i starten både til land, til fly og til skibe. Og selv om stationen således ‘levede’ af kommunikation med udlandet, var den lukket i forhold til sit lokalområde: overalt skilte med ‘Adgang Forbudt’, så Prebens foredrag med billeder løfter sløret for, hvad der foregik. 

02.03.2016:  Morten Hylleberg: Landsbyudvikling i praksis! 
Medstifter af Egebjerg og Omegns Bylaug og Egebjerg Landsbyvirksomhed Morten Hylleberg fortæller om de lokale kræfter, der ønskede udvikling i stedet for afvikling. 
De tog initiativer, der har tilført lokalområdet fornyet energi og medført bedre kommunikation, byforskønnelse, større fællesskabsfølelse og fornyet stolthed.
Egebjerg er igen kommet på landkortet og initiativerne har blandt andet ført med sig at Odsherred It og Iværksætterhus i dag ligger i Egebjerg.  
Morten fortæller historierne bag de synlige resultater og om udfordringerne undervejs og idag. Foredraget er ærligt, vedkommende og debatskabende, så kom og vær med:)  

09.03.2016: Réne Pape: Nykøbing Sj. Fjernevarmeværk.

René Pape er forhindret i at deltage, derfor fortæller Klaus Hansen om varmeværket, fra det blev idriftsat i 1964 og til i dag, hvor der er anlagt et 19.000 m2 solvarmeanlæg ved Getsøvej. Fjernvarmeværket har pr. 1. januar 2016 overtaget Annebergparken fra E.ON - et af Danmarks dyreste varmeværker og pr.  samme dato overtaget driften af Odsherreds Forsynings varmeværk i Grevinge-Herrestrup. Der er også nogle fremtidsplaner med varmeforsyningen i en meget uklar fremtid med den nuværende energipolitik og frem til udfasningen af fossile brændstoffer i 2035

16.03.2016: Martin Pavon: Borgen Borren og den tidlige middelalder i Odsherred. 
Borgen Borren og den tidlige middelalder i Odsherred.Foredraget fremlægger den nyeste viden om borgen Borren i Højby Sø, og den tidlige middelalder i Odsherred, og er dermed en naturlig fortsættelse af foredraget fra sidste år om Hvideslægten i Vestsjælland. Borren var i 1100-tallet en af Danmarks største borge, og mønter fra de senere års metaldetektor-undersøgelser har vist, at den blev bygget i perioden omkring borgerkrigene mellem Svend, Knud og Valdemar i årene 1146-1157.  Udfaldet af borgerkrigene var, at Esbern Snare og Absalon fra Hvideslægten vandt sig magten over Danmark, sammen med deres fosterbror Kong Valdemar den Store. Da Borren er en spærremursborg, som kun kender sin lige i Absalons borg Sighosta i Skåne, er det muligt at den er bygget af medlemmer af Hvideslægten. Dertil kommer, at arkæologiske undersøgelser har vist, at borgen har været inddelt i mindre områder ved anlæggelsen af voldgrave, og været udstyret med et af Danmarks største middelalderlige tårne på størrelse med Gåsetårnet i Vordingborg. Alt dette, vil sammen med et generelt overblik over den tidlige middelalders kirkebyggeri og andre spændende lokaliteter i Odsherred, være emnet for dagens foredrag.  
Foredragsholderen er middelalderarkæolog Martin Pavón fra Museum Vestsjælland, som er specialist i borge og den tidlige middelalder.