Foredrag

100% fremmed?

Foredrag om vellykket integration og integrationens udfordringer.

 

I Randers Ugen byder FOF Randers velkommen til en aften med debatskabende og livsbekræftende fortællinger

Geeti Amiri

Aftenens foredrag er tænkt som en del af debatten om, hvad det vil sige at være fremmed. Begge kvinders beretninger hører til den helt særlige slags, man ikke kommer uberørt igennem. Det er stærke, dansk-etniske kvinder, som giver et godt indblik i, hvordan det fremmede kan få plads i det velkendte, finde sig til rette og blomstre.

 Geeti Amiri er forfatter til den anmelderroste selvbiografi "Glansbilleder", der beskriver hendes familieforhold og opvækst som flygtning, først i Indien og siden i Danmark. Geeti Amiri behandler temaer som frihedsberøvelse, storebroderens vold og hendes tvangsfjernelse fra hjemmet, ophold på krisecenter og sin splittelse mellem dansk og afghansk kultur. Ved brug af sin personlige historie giver Geeti Amiri et indblik i det danske samfund, og hvordan et liv imellem to verdener skabes, som alt for ofte er præget af kulturopgør og familieoprør.

Geeti Amiris foredrag er kendetegnet ved markante holdninger og skarpe observationer.

Almaz Mengesha

Almaz har en særdeles interessant livshistorie. Foredraget vil tage udgangspunkt i selvbiografien "Hyæner i natten", en fortælling om at vokse op i et traditinelt landsbysamfund i Etiopien og pludselig - i en alder af 12 år - at befinde sig i et moderne dansk samfund, hvor alt er anderledes og skræmmende. Det er en udsædvanlig og til tider barsk og rørende fortælling. Det er også historien om en overlever, en kriger og ikke mindst historien om kærlighedens mange ansigter og former.

Under foredraget følger man Almaz igennem hendes liv. Man hører om, hvordan hun skal finde sig til rette i Danmark efter at være blevet forladt af sin biologiske mor. Man deler Almaz' oplevelse med at få en kærlig plejemor og at blive "stor-barns" adopteret. Under foredraget hører man også om Almaz liv som barn i Etiopien; Hendes skolegang og ikke mindst hendes tid på et etiopisk hospital efter at have mistet begge underben i en ulykke.

Fortællingen slutter ved i dag, hvor Almaz lever et succesfuldt liv i et land, hun trives i, men som for ikke så mange år siden var 100% fremmed for hende.

14. august kl. 18:00, Domen, Justesens plæne, pris: 50;-