Gråsten Seniorhojskole

Gråsten Seniorhøjskole - forår

Foråret i Gråsten Seniorhøjskole.
Vi starter kl. 9.30 med en sang fra Højskolesangbogen og slutter ligeledes med en sang kl. 11.45. Der vil være indlagt en pause, hvor FOF byder på kaffe/the og boller med pålæg. 
4 foredrag inkl. kaffe/the og boller:  450 kr.
Husk, at tilmelding er nødvendig.
Der er mulighed for at købe en gæstebillet for 130 kr. pr. foredrag, henvendelse herom til FOF
 

Min tid som chef for ”Rulle-Marie Med Poul J. Nedergaard  Poul er uddannet ingeniørofficer med speciale i minerydning. Han har været udsendt til mange lande som repræsentant for Danmark til at rådgive og støtte lande, som har problemer med miner og andre eksplosive genstande, som er til fare for civilbefolkningen efter en krig. Særligt har udsendelser til Nicaragua, Rusland, Ukraine, Rumænien, Kroatien, Kosovo, Serbien, Cypern og De baltiske lande, givet store personlige oplevelser og erfaringer. Jeg tilbragte blandt mange steder været et år i det tidligere Jugoslavien ved FN-hovedkvarteret i Zagreb som ansvarlig for minerydning ved FN-styrkerne under borgerkrigen 1992–1995.        Hør om livet som bomberydder i Danmark i lyset af hans tid som chef for bomberydderne og deres robot Rulle Marie. En gennemgang af nogle af de hændelser, som har påvirket det danske samfund, og hvordan blev de løst. Der vil være mulighed og tid for spørgsmål under og efter foredraget. Fredag den 11. januar kl. 9.30

Berlinerblokaden fra den 24. juni 1948 - 12. maj 1949
Dieter Klein I Tyskland blokerede den sovjetiske besættelsesmagt samtlige transportveje til og fra Vestberlin. Al transport - på vand, skinner eller landeveje – blev derfor umuliggjort. De tre vestallierede USA, England og Frankrig stod sammen om at etablere en luftbro (Airlift) fra Vesttyskland til Vestberlin for at sikre, at byen kunne overleve. En utrolig opgave, men BERLIN, eksisterer stadig. Fredag den 1. februar kl. 9.30

Agatha Christie
Foredragsholder Dorte Blegind   
Kom og hør om krimidronningen Agatha Christie, der skabte de elskede karakterer Miss Marple og Hercule Poirot, som mange vil nikke genkendende til fra de utallige filmatiseringer og TV-serier. 
Vi ser nærmere på hendes liv og familie og årsagen til, at hun blev krimiforfatter. Vi skal også høre om dengang, hun selv kom på forsiden af alle landets aviser, da hun forsvandt sporløst i 11 dage i 1926.
I løbet af formiddagen møder vi måske endda selveste Miss Jane Marple i egen person – og måske har hun brug for deltagernes hjælp til at løse en mordgåde!
Fredag den 22. februar kl. 9.30

Kongehusets smykkesamling                             
Foredragsholder Lisbeth Kjær
Mange af de smykker, vi ser kongehusets damer bærer, har en fantastisk historie. Kronprinsesse Marys rubinsmykkesæt, som tilhørte Dronning Ingrid, blev fremstillet til marskal Bernadottes hustru Desiree i forbindelse med Napoleons kroning i 1804. Hør den historie og vær med til at følge  de smykker, som den svenskfødte Dronning Lovisa og senere  Dronning Alexandrine bragte med til Danmark. Hør og se, hvordan det er gået smykkerne og hvem, der anvender dem. Mange af disse smykker bliver nemlig stadigvæk brugt, blot i en anden udformning. Nogle af dem er blevet delt og moderniseret, så de kan bruges temmelig utraditionelt, se hvordan.
Hør historien om Kronjuvelerne, som udstilles på Rosenborg, om Christian IV´s åbne krone og de enevældige kongers lukkede krone. Smaragdsættet, som Dronning Margrethe har båret ved flere lejligheder, har også en fascinerende historie, der går tilbage til 1700-tallet.
Foredraget suppleres med mange fotos af danske og udenlandske dronninger og prinsesser  i fuld galla med diademer og ordener, bl.a. Danmarks fornemste orden: Elefantordenen. 
Fredag den 15. marts kl. 9.30