Foredrag

4 historiske fortællinger på Vemmetofte

Fruerstuen på Vemmetofte Kloster er den fantastiske flotte ramme om 4 aftener, hvor Kåre Johannessen kommer på  besøg med "Historien på vrangen".

Onsdag den 1. november  "Danmarkshistorien i Gulvhøjde"
"Vi ved allesammen, at det var Christian den Fjerde der byggede Rundetårn, og at Svend Poulsen Gønge ene mand besejrede hele den svenske hær. Rygraden i dansk historie var gennem århundreder kongerækken. Men hvor meget betød de enkelte konger egentlig for den jævne dansker? Og hvor stor betydning havde svenskekrigene for almindelige bønder, når alt kommer til alt?
I virkeligheden var mange af de hændelser, vi har lært at opfatte som "vigtige", uden særlig betydning for den brede befolkning. I foredraget prøver vi at viske tavlen ren, og med friske øjne se på hvilke store og afgørende begivenheder der reelt var fuldkomment uinteressante for alle andre end en lille magtelite - og hvilke virkeligt afgørende og betydningsfulde hændelser som er blevet helt glemt i historieskrivningen..."
Onsdag den 29. november  "Verdenshistorien – Tåbelighedernes Kavalkade"
Når man ser på verdenshistorien kan det ind imellem se ud, som om menneskeheden er en flok lallende fjolser. Det er der naturligvis en forklaring på… vi ER en flok fjolser! Det er på én gang interessant og foruroligende at høre, hvilke vanvittige udtalelser denne verdens store ledere gennem tiderne har gjort sig skyldige i. I dette muntre foredrag fremlægges en mængde eksempler på, hvilke snæversynede, indskrænkede og rent ud idiotiske udtalelser, magthavere og meningsdannere op gennem historien har gjort sig selv til grin med. 
Onsdag den 17. januar "Den Undertrykte Luther"
I 2017 fejrer vi 500-året for Martin Luthers berømte 95 teser på kirkedøren i Wittenberg. Martin Luther regnes med rette for én af grundpillerne under den moderne vestlige kultur. Det kan derfor være både gavnligt og interessant at tage et frisk kig på manden og hans værk – herunder de aspekter, der ikke har fundet vej til den brede, folkelige bevidsthed. Der er nemlig på visse punkter meget langt fra den brede opfattelse af Luther til den historiske Luther!
I sikker forvisning om, at jubilæumsåret nok skal fremhæve alle Martin Luthers fortræffeligheder tilbydes hermed et foredrag, der sætter fokus på “den anden side”. Den dunkle og ubehagelige side. Den side af Luther, vi måske har det bedst med slet ikke at kende til.
Onsdag den 7. februar "Den Enes Død – bødlens arbejde"
Bøddelhåndværket må være blandt de mest foragtede gennem tiderne. De, der havde andres død og lidelse som levevej, var automatisk sat udenfor det gode selskab og var næsten lige så ugleset som de forbrydere, der udgjorde deres kundegrundlag. Men samtidig var bødlen en uundværlig embedsmand, der udførte domstolenes afgørelser.
Om bødlernes personlige forhold, tanker og følelser i middelalder og renaissance vides meget lidt, men i foredraget gives et indblik i hvordan disse mennesker fungerede i samfundet. Med udgangspunkt i bl.a. den dagbog, som Nürnberg-bødlen Mester Franz førte i 1500-tallet, kalkmalerier, lovtekster og andre kilder, kommer vi ind på livet af ét af de mest blodige og rå håndværk, der nogensinde har eksisteret.Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
974
ons 01-11-17 19:30
Fakse
Kåre Johannessen
8 lekt.
Kr. 590