Foredrag og debat

Seniorakademiet Esbjerg

Kom til foredrag og hvalsafari

SENIORAKADEMIET ESBJERG 

SENIORAKADEMIET er for alle pensionister og andre interesserede, der gerne vil opleve 5 inspirerende og oplysende dage, hvor der også er plads til lidt hygge. 
Foredragene foregår på Hovedbiblioteket i Esbjerg i en afslappet atmosfære med engagerede og interessante foredragsholdere. 
Foredragene foregår onsdage kl. 10.00-12.00.
Kom og vær med og tag gerne en ven/veninde med, så I sammen kan nyde et par hyggelige timer og en dejlig udflugt! 

Pris: kr. 950,00. 
Prisen gælder for alle foredrag inkl. kaffe og kage samt udflugten.

Den 13. marts
Om H.C. Andersen, det politiske, patriotismen, troen og de store historiske linjer i hans samtid. V/Steen Ole Hedelund Jørgensen


I den verdensberømte eventyrdigter H.C. Andersens samtid var der stort historisk og politisk opbrud i Danmark:
Vi mistede Norge. Romantikken og Guldalderen gav Danmark en stærk kulturel og kunstnerisk position i Europa. Politisk blev der lagt stort pres på enevælden. Spændingerne mellem de danske og tyske dele af riget voksede, og H.C. Andersen følte sig klemt og misbrugt i den hidsige offentlige debat om enevælden og folkestyre.
I foredraget dokumenteres det fra H.C. Andersens egne tekster, at han følte sig hårdt presset af den politiske uro i Danmark. Han mistede mange venskaber med fremtrædende personer i den tyske del af riget. Det skete bl.a. i 1848 - det samme år, som enevælden faldt, hvor H.C. Andersen efter offentlig kritik og påstande om mangel på patriotisk sindelag tonede rent flag og skrev digtet ”I Danmark er jeg Født”.
H.C. Andersen forsøgte at holde afstand til den politiske proces, der førte til enevældens fald i 1848 og folkestyre fra 1849. Det lykkedes ikke. Alle parter i den offentlige debat, også kongen, forsøgte at inddrage eventyrdigteren i deres politiske kampagner, og i flere tilfælde lod han sig bruge.
I foredraget dokumenterer Steen Ole Hedelund Jørgensen, at H.C. Andersen var meget aktiv værdipolitisk. Han søgte et nært venskab med folkestyrets frontkæmper Grundtvig, men blev afvist.
Religiøst gik H.C. Anderen som Grundtvig sin egen vej, men en anden vej end Grundtvig.

Den 20. marts
Et eventyrligt liv i Troperne. 
V/ Arne Hendrichsen


I starten af 1920’erne valgte to unge danskere at flytte til Sumatra. De stiftede familie, bestyrede driften på en 20 km2 stor gummiplantage og oplevede krigen på klods hold, da japanerne indtog Hollands Ostindien.
Hør om deres begivenhedsrige liv, når Arne Hendrichsen fortæller om sine bedsteforældre.
Du får en unik mulighed for at komme med på en sjælden rejse i ord og billeder med en historie, som aldrig er blevet fortalt før. Flere års studier af dokumenter, breve, avisartikler og fotos ligger bag hans fortælling om bedsteforældrene.

Den 27. marts
Musik og fællessang. 
V/Jan Kjeldsen


Oplev en festlig formiddag med sang og musik med et udsnit af de gode gamle sange fra radioen, f.eks. John Mogensen, Four Jacks, Gustav Winkler, Raquel Rastenni, Otto Brandenburg og alle de slagere fra Giro 412 fra gamle dage.

Den 3. april 
Brun sovs og frikadeller. 
V/Jørn Buch


I disse år er mange optaget af, hvad det vil sige at være dansk. Hvad er det særligt danske, og hvordan adskiller danskerne sig fra andre folk? Nogen mener, at brun sovs og frikadeller er typiske danske retter, og at det måske er det eneste danskerne er fælles om. Det er en falsk opfattelse! Foredraget vil give en lang række bud på, hvad danskhed er for en størrelse. Men det vil også være klart, at dansk identitet ikke er en entydig og enkel størrelse. Sproget ændrer sig, og vores forestillinger om det danske ændrer sig. Den danske identitet udvikler sig hele tiden, selvom mange danskere går rundt med et idealbillede af dansk identitet, som den burde være. 

Den 10. april 
Hvalsafari


Kom med på en spændende hvalsafari på Lillebælt! Lillebælt er et af de mest hvalrige farvande i verden. Her kan du opleve den lille hval, marsvinet, på tætteste hold. Marsvinet kan blive 25 år og ca. 1,8 m langt og vejer godt 60 kilo. Siden middelalderen har Lillebælt og Fredericia været hjemsted for et marsvinejægerlaug, som drev en velorganiseret jagt, hvor man kunne drive marsvinene ind på det lave vand i Gamborg Fjord ved Svinå. Jægerne brugte dyrenes gode spæklag til lampeolie, som således var en vigtig del af byens overlevelse. Marsvinet blev fredet i 1967.

Turen starter i Middelfart gl. havn og varer 2 - 3 timer. Vi sejler med de to skibe Mira3 og Aventura. Undervejs vil kaptajnen og bådsmanden ombord fortælle spændende historier. Efter turen er der frokost i Middelfart. Efter frokosten er der tid til at opleve Middelfart på egen hånd.

På skibene er der redningsveste til alle, der er plads til at gå, og det er muligt at medbringe rollator.

 

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
91019
ons 13-03-19 10:00
Hovedbiblioteket
5 lekt.
Kr. 950