Julia Lahme: Kvinder, stress og perfektionisme

Kvinder, stress og perfektionisme
Af Sidsel Skov Madsen, kandidatstuderende i IT og webkommunikation, Syddansk Universitet 

Med udgangspunkt i sit eget liv indvier forfatter, blogger og klummeskribent Julia Lahme sit publikum i, hvordan det er at være karrierekvinde og familiemor i nutidens Danmark. Igennem sit foredrag leverer hun et nuanceret billede af, hvordan det kvindelige ideal har ændret sig siden 70’ernes kvindekamp. Hun sætter fokus på, hvordan nutidens opstillede kriterier og stræben efter perfektion tvinger os ind i et kvindeligt sækkevæddeløb om succes i moderrollen, arbejdslivet og det at leve op til det kvindelige ideal.

Til kamp for søster-empatien
Igennem inddragelse af publikum og personlig karisma formår Julia at fylde den store foredragssal på Dokk1 med smil og latter. Dette på trods af seriøse emner som hvorfor er det hyppigst kvinder, der får stress? og hvorfor er størstedelen af lederrollerne på arbejdsmarkedet besat af mænd? Julia pointerer, hvordan kombinationen af børn og sociale normer i samfundet besværliggør ligestillingen mellem kvinder og mænd. Normer, der gør, at kvinder føler sig stemplet som dårlig mor, hvis de henter deres barn i børnehaven kl. 16:02  - hvorimod manden kan hente barnet hver onsdag kl. 16.30 og stadig være en socialt accepteret familiefar.

Foredraget personliggøres igennem Julias hudløst ærlige og uhøjtidelige fremtoning. Fx hendes indrømmelse af hvordan hun som tidligere chefredaktør for et modemagasin opgav de små tøjstørrelser til fordel for sin kærlighed til marcipan. Hendes personlige eksempel og uhøjtidelighed understreger aftenens hovedpointe: Vi må lære at acceptere, at alt ikke kan være perfekt, hverken ved os selv eller andre. Julia påpeger, at vi bør øge søster-empatien i stedet for at holde hinanden fast ved opstillede kvindekriterier. Kriterier, som vi i høj grad selv er med til at skabe.

Tid til selvransagelse
Gad vide, om Julia Lahme efter denne aften på Dokk1 ikke har fået mindst et par kvinder til at reflektere over, hvilke ting der er værd at prioritere i hverdagen. Måske et par mænd endda efterfølgende har fået en småfeministisk kvinde hjem med beskeden om, at han i år selv må stå for sin mors julegave.   

Foredrag: Kvinder, stress og perfektionisme v. Julia Lahme, forfatter, trendforsker og ejer af kommunikationsbureauet Lahme
Tid: Tirsdag d. 11. oktober 2016 kl. 19.00
Sted: Store sal, Dokk1 
Arrangør: FOF Aarhus