Deniz Serinci: Bag om Islamisk Stat

Billede af foredragsholder om IS Deniz Serinci
Deniz Serinci: Bag om Islamisk Stat

Af Chris Johansen, kandidat i retorik, Aarhus Universitet

Deniz Serinci, der er journalist og forfatter til bogen Terrorens kalifat, var mødt op i Dokk1’s Store Sal for at tage os bag om terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) og de rædsler, de har påført hovedsageligt Mellemøsten, men også flere vestlige lande som Frankrig og Belgien. Aftenens agenda var desuden at besvare, hvorfor omkring 135 unge danskere er draget i hellig krig for IS.

Indledningsvist så vi billeder fra Serincis seneste tur til Irak, som han netop var hjemvendt fra. Bombebælter, massegrave og en lokalbefolkning i chok er normalt noget, de fleste ser i fjernsynet hjemme i stuen. Men Serinci har oplevet skrækken med egne øjne, og han videregav fortællinger fra børn og kvinder, der har oplevet ting, som intet menneske har fortjent.

Hvorfor drager danske unge i hellig krig?
IS, der i dag heldigvis er i tilbagetog og uge for uge mister territorium og støtte, har i de seneste par år haft held med at tilknytte over 100 danske unge mænd og kvinder. At tilslutte sig IS ligger de fleste verdensfjernt, men alligevel drages enkelte dertil. Serinci gav os tre bud på, hvorfor og hvordan det lader sig gøre.

For det første føler mange sunnimuslimer solidaritet overfor de af deres trosfæller, som bliver forfulgt af Bashar al-Assads alawistiske regime i Syrien. Således også danske muslimer, som føler sig kaldet til at handle. Men det siger sig selv, at et normalt, velfungerende individ aldrig vil reagere ved at gribe til våben og dræbe andre for egen vindings skyld. Derfor findes disse krigere også oftest blandt grupper af unge, der i forvejen føler sig marginaliserede og søger anderkendelse i et fællesskab. Det tilbyder IS, men ofte med livet som bekostning. Terrorgruppen er desuden eksperter i at rekruttere online, hvorfor også danske unge kan falde for deres propaganda, der ofte udsendes på engelsk på sociale medier.

Terrorens kalifat falder snart
Ifølge Serinci står vi dog godt rustet til at håndtere disse unge gennem eksempelvis mentorprogrammer, som forebygger, foregriber og griber ind overfor radikaliserede unge. Og han spår, at det selvudråbte kalifat snart ikke eksisterer længere, fordi IS møder markant modstand på landjorden. Men dermed ikke sagt, at vi slipper for deres rædsler - de overgår sandsynligvis blot til at være en statsløs terrorgruppe, præcis som vi kender det fra fx Taleban og Al-Qaeda.

Aftenens sidste del bestod af kommentarer og spørgsmål fra publikum, og det var en spørgelysten forsamling. En ville blandt andet vide, hvad forskellen mellem at være muslim og IS-tilhænger er. Og når en sådan undren stadig, og selv efter Serincis oplæg, kan herske blandt befolkningen i dagens Danmark, er det sandelig ikke for tidligt, at vi får snakket om tingene. Blandt andet derfor er det godt, at vi har eksperter som Deniz Serinci til at oplyse på en helt almindelig onsdag aften.

Foredrag: Bag om Islamisk Stat v. Deniz Serinci, journalist og forfatter
Tid: Onsdag d. 21. september 2016 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus