Emeli Løvgren Baggesen: Fra medafhængig til mønsterbryder

Tabuet bliver brudt
Af Emma Christiansen Skov, bachelorstuderende v. religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Emeli Løvgren Baggesen deler Läkeroler rundt på alle bordene. Der smiles og grines. Mens vi sutter på Läkeroler, begynder Emeli sin fortælling. En fortælling om sit liv som barn af misbrugere og som mønsterbryder.

Den alt for lange fest
Begge forældre var misbrugere. Forældrene boede i en årrække i København, hvor festen bragede derudad. ”Den fest fortsatte vist for længe”, fortæller hun, da hun beskriver deres flytten omkring gennem hele hendes barndom. Her, der og faktisk alle vegne boede de. I nomadefamilien eskalerede forældrenes misbrug. Emeli beskriver, hvordan hun, så snart hun var stor nok til at bære indkøbsposen, handlede øl ind til mor og far. Billedet er levende for tilhørerne og beskriver udmærket den normalitet, misbruget får for et barn – først da Emeli er 16 år, går det faktisk op for hende, at faderen drikker. ”Far er syg”, får hun at vide. ”Jamen, ved du ikke, hvad han fejler?!”, bliver hun spurgt. Hun griner af sin egen fortælling. Det gør vi sådan set også, os tilhørere, men med en følelse af nedtrykthed.

Når tingene bliver brogede
Men hvordan klarer man sig og kommer godt igennem det, når nu mor og far faktisk ikke klarer det så godt? Man søger frirum, ”når tingene bliver brogede”, som hun selv beskriver det. Mor købte en hund; Emelis redning. Frirummet findes, når man kan gå en tur med den hund. På gåturen skal man nemlig ikke aflæse stemninger og navigere i dem, ”der er bare ro”.

Vi venter på bomben
Emelis far lægger alkoholen på hylden i 15 år – bomben tikker. Både hun og søsteren har en følelse af, at det konstant kan slå om i det modsatte. Denne følelse ender i en konfrontation med faderen, midt i Føtex, med denne tikken fra bomben, hun føler; hvis hånden griber øllen igen, så er det slut med deres kontakt. ”Så må jeg nok hellere lade være med det”, får faderen svaret hende, dér midt i Føtex. Hun griner, og vi griner med. Tristheden er stadig i lokalet.

Gør noget eller gå til
At opgive håbet om en bedre fortid”, fortæller Emeli. Netop denne forståelse af tilgivelse er, hvad hun giver sine forældre. Hun giver slip. Hun tog en beslutning om ”at nu gør du noget med dit liv, ellers går du til”. Hendes forståelse af tilgivelse virker enormt rammende. 

Emeli holder sit foredrag med stor energi, næsten teatralsk indlevelse og øjenkontakt. Fortællingen gør ondt i maven, men vi griner alligevel med hende, når hun opfører situationer fra sin barndom. Hendes foredrag afløses nu af spørgsmål fra tilhørerne. Tristheden er her stadig. Forummet føles trygt, og flere benytter sig af dette til at beskrive egne omstændigheder og relation til emnet. Snak og kaffe med en klump i halsen. Tabuet er brudt for en aften – og det var vist også hensigten.

Foredrag: Fra medafhængig til mønsterbryder v. Emeli Løvgren Baggesen, foredragsholder
Tid: Tirsdag d. 1. november 2016 kl. 16.30
Sted: Bispegården
Arrangør: FOF Aarhus