Sanne Udsen: Psykopaterne omkring os

Sådan spotter du den pæne psykopat

Af Freja Green Arvedlund, bachelorstuderende v. Religionsvidenskab, Aarhus Universitet

Salen emmer af høje forventninger. Et alvorligt emne på en alvorlig aften. I Amerika afholdes der præsidentvalg, og på Dokk1 skildres psykopatien i forklædning. Man kan rimeligt drage paralleller til i hvert fald ét af kandidaturerne, hvis man spørger aftenens foredragsholder, Sanne Udsen. Hun har længe interesseret sig for emnet, særligt er hun individfokuseret, men har også omgivelsernes påvirkning for øje. Hun har i den forbindelse skrevet bøgerne ”Psykopater i jakkesæt” og ”Parasitter i habitter”.
Men hvordan spotter man egentlig den pæne psykopat, og hvem er han?

Chefen fra helvede
Erik tænker udelukkende taktisk. Han er uforudsigelig og impulsiv. Hans tårnhøje ego gør, at han opfatter alle andre omkring sig som håbløse idioter. Han er kontrolfreak og holder sine medarbejdere i kort snor. Erik ejer ingen empati, og han er eminent til at finde andres svagheder. Han opdeler arbejdspladsen i vidunderbørn og uduelige rappenskralder og spiller dem ud imod hinanden. Han er temperamentsfuld og barnlig.

Sanne Udsens case om ”chefen fra helvede” er et klassisk eksempel på en tyran, en ud af tre arketyper - og desuden en af de mere velfungerende dele af foredraget. Herudover peger hun på den charmerende svindlertype og den noget mere udspekulerede dukkefører.

Hvem, hvad, hvor?
Psykopaten lider af dyssocial personlighedsforstyrrelse, som gør verdensopfattelsen afvigende fra normen. Følelsescenteret i hjernen er simpelthen underudviklet, hvilket gør, at psykopaten blandt andet mangler samvittighed, forklarer Udsen. Derudover har psykopaten en særlig grandios selvforståelse, hvilket får Udsen til at tænke på en vis herre, som tror, han kan bygge en mur.

Foredraget var overordnet en faktuel gennemgang, krydret med Trump-referencer. Derudover en guideline til, hvordan man kan udpege psykopaten, og hvordan man bedst håndterer en konflikt med denne. Sanne Udsen virkede dog en anelse forvirret, og kom indimellem til at bevæge sig lidt for langt fra sin egentlige pointe, hvilket desværre gjorde budskabet uklart.

Tekniske vanskeligheder 

Den sidste del af foredraget, samt spørgerunden, blev desværre forstyrret af tekniske problemer. Sanne Udsen formåede et stykke af vejen at vende situationen til noget komisk, da hun med et glimt i øjet sagde: ”Er der en psykopat i mikrofonen?”. Efter flere insisterende forsøg på en god dialog, afsluttes foredraget noget abrupt. En aften med et særdeles interessant og relevant emne, men desværre er mit indtryk, at publikums høje forventninger ikke blev indfriet. Måske kunne en tydeligere rød tråd og flere spændende cases have gjort helhedsoplevelsen bedre.

Foredrag: Psykopaterne omkring os v. Sanne Udsen, cand.polit.
Tid: Tirsdag d. 8. november 2016 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus