Sofie Münster: Hvorfor får nogle børn succes, mens andre hægtes af?

Billede af Sofie Münster

Hvorfor får nogle børn succes, mens andre hægtes af?
Af Marie-Louise Stenbæk, tandlægestuderende, Aarhus Universitet

Først i oktober gæstede Sofie Münster en stemningsfuld Bispesal med et foredrag, som tog udgangspunkt i hendes bog ’Klog er noget man øver sig på’. En bog, hun udgav efter først at have arbejdet med uddannelsespolitik for Venstre og senere som direktør for LøkkeFonden. Her fik hun via sit projekt DrengeAkademiet lyst til at udforske, hvordan børn får mere succes i skolen og livet generelt.

Selvkontrol – nøglen til succes
Sofie begyndte sit foredrag med en sød film om ”skumfidus-eksperimentet”. Her fik publikum et tydeligt eksempel på Sofies indledende budskab om, at børn, der har mere selvkontrol, er gladere, klarer sig bedre i skolen og får et mere succesfuldt liv også som voksne. Børnene i filmen blev ladt alene med én skumfidus på tallerkenen. Kunne de sidde i 15 minutter uden at spise den, ville de få én mere. Børnenes reaktioner skabte stor morskab for salen – derefter var stemningen lagt for en god aften.

Sofie fortalte på en ambitiøs og indlevende måde, hvordan man som forælder kan hjælpe sit barn til at turde begå fejl. Gennem fejl lærer børn ifølge hende bedst. Et andet af hendes hovedprincipper var, at man som forælder bør guide og ikke gøre alt for sine børn. Sofie var god til at formidle håndgribelige eksempler og talemåder, man som forælder kan bruge i forskellige situationer over for sit barn.

Succes og selvkontrol var to nøgleord foredraget igennem. Med billedlige forklaringer førte Sofie sit publikum igennem mere faglige og dybdegående forskningsstudier om bl.a. børns hjerner. Studierne underbyggede hendes budskab om, at alle børn kan flytte sig fra udgangspunktet, og at hjernen er en ”mental muskel”, som skal trænes. På trods af et til tider teoretisk tungt og fagligt islæt formåede Sofie at holde vores opmærksomhed. Hele vejen igennem krydrede hun foredraget af livlige anekdoter og sjove karikaturer på både børn og voksne – også fra hendes eget liv – som gav grinende genlyd i salen.

En opsang til curling forældre og ambitiøse ’dance moms’
Foredraget blev afrundet med et opråb til forældrene om at melde sig som holdkammerarter til deres børn. Hverken det at feje alle forhindringer væk eller at skubbe på bagfra er til gavn for barnet, konstaterede Sofie; i stedet bør man give dem troen på, at man sammen kan udforske udfordringer. På den måde hjælper man børn til at forstå, at fejltrin i skolen, og i livet generelt, er dem, man lærer allermest af.

Foredrag: Hvorfor får nogle børn succes, mens andre hægtes af? v. Sofie Münster, forfatter og stifter af magasinet Nordic Parenting
Tid: Torsdag d. 6. oktober 2016 kl. 19.00
Sted: Bispesalen, FOF Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus