Anmeldelse: Foredrag med Christine Feldthaus

 Billede af Christine Feldthaus

Christine Feldthaus: Følger du livets røde tråd?

Af Lise-Lotte Andersen, studerende og frivillig skribent på Overspring.dk

Christine Feldthaus, nok mest kendt fra ”Kender du typen” og ”So f***king special”, underholdt onsdag aften med et foredrag om livets røde tråd, om at tage sig selv mindre højtideligt og ikke mindst om vigtigheden af at tage en middagslur.

Hun er en yderst populær dame, hende Christine Feldthaus. Det erfarede undertegnede hurtigt, da køen havde samlet sig allerede 30 minutter før foredragets start. Forsamlingen denne onsdag aften bestod primært at kvinder over 30, og der er ingen tvivl om, at de også grinede højest (selv om mændene nu heller ikke holdt sig tilbage for de jokes, der lå lidt under bæltestedet).

Livet er ikke, hvordan man har det, men hvordan man tager det
. Med det som første pointe lagde Feldthaus ud – og fik også lige vendt Tjalfe, Hildur og Roselil, og hvordan deres curlingmødre burde fokusere mere på at skabe bowling-børn, som Feldthaus’ søn er, efter hendes egne ord (det er børn, der lærer at klare sig selv, hvis du skulle være i tvivl. Nogle gange på den lidt hårde måde). Hvis de kan drikke og hore, kan de også klare sig igennem gymnasiet. Punktum. Således blev sandheden om curlingforældrene og nutidens teenagebørn serveret.

Slip kontrollen og spis de hårde blommer
Derfra begyndte Feldthaus at gennemgå sine 10 anti-stress-regler, baseret på egne erfaringer. Den første opfordrede til mere selvtænkning og viljestyrken til at tage nej-hatten på engang imellem – især når det drejer sig om teambuilding-ture med hårde blommer og folkedans. Anden regel omhandlede ærlighed, og den tredje om at fokusere på de vigtige ting i livet. Hvorfor spilde energi på at læse om Meretes seneste tur i Bilka på Facebook, når du i stedet kan tage dig en middagslur?

Ved regel nummer fire langede Feldthaus ud efter kontrol- og excel-samfundet og påpegede, at de kreative samfund klarer sig bedst. Derfor må man finde modet til at gå foran – regel fem – og at bryde rutinen og slippe kontrollen – regel seks. Både på arbejdspladsen og hjemmefronten skal man udfordre sig selv lidt. Her formåede Feldthaus at male et yderst delikat billede af Leif, som hun sprang tvillingespring i faldskærm med, og som ikke rigtig kunne få strammet selerne nok – med det resultat, at Feldthaus i hvert fald ikke var i tvivl om, at Leif var en mand… hvis du forstår sådan en lille én.

Fik du ikke noget i går, siden du er så tvær i dag?

Apropos mænd og kvinder, handlede regel syv om klar og ikke mindst positiv kommunikation eller ”den moderne koks sprog”, som Feldthaus har døbt det efter inspiration fra sin bramfrie mand nummer fem. Hvad nytter det fx at kvinder straffer mænd med tavshed? Og hvorfor kan mænd ikke bare lade kvinder brokke sig lidt over veninden, frem for at ødelægge samtalen med Så bed Britt om at holde kæft, hvis hun er så træls? Nogle gange skal kvinder bare have lov at hoste sådanne hårboller op, så får de det meget bedre.

Regel nummer otte var en appel til at interessere sig mere for omverdenen – både i forhold til at besøge andre lande (hvis du er utilfreds med Danmark, så prøv at tage en uge til Ecuador, anbefaler Feldthaus), men lige så meget i forhold til ens medmennesker. Regel ni ”Stop brokrøvene” og regel 10 ”Dyrk humoren” giver vist sig selv – og der blev da også plads til en bonus-regel nummer elleve: ”Følg dine drømme”.
Alt i alt kom Feldthaus på yderst humoristisk vis igennem de fleste faser af livet. Om end det ikke var nyskabende og ”tænkt ud af boksen” (hvilken boks er det i øvrigt, der skal tænkes ud af?), var det underholdning på lårklaskende plan. Og husk: I stedet for at bruge din tid på at læse om Tjalfes og Hildurs mor (med de nylavede galla-patter) og deres fælles familietur i Føtex, så kan du logge af Facebook og tage dig en lur. Således bliver livet langt mere simpelt og stress-frit.
 
Feldthaus’ bog-anbefalinger til mindre stress:
  • ”Det demente samfund” af Michael Böss: Det er enormt vigtigt, at vi husker vores historie i dagens Danmark – det betyder blandt andet, at afskaffelse af faget kristendom i folkeskolerne er en dårlig idé. Vi bliver simpelthen demente, hvis vi glemmer vores historie. Den udvikling skriver Böss om i “Det demente samfund”.
  • ”Stå fast” af Svend Brinkmann: “Stå fast” handler om, hvordan den konstante trang til udvikling i samfundet er med til at gøre os blinde over for de væsentlige ting i livet. Brinkmann giver i bogen 7 trin med råd og redskaber til, hvordan vi kan lære at affinde os med os selv og tænke mere positivt i hverdagen. Hvis det er noget for dig, holder Brinkmann desuden foredrag i FOF Aarhus d. 2. marts 2015 – læs mere om foredraget.

Foredrag: Følger du livets røde tråd? v. Christine Feldthaus
Tid: Onsdag d. 29. oktober 2014 kl.18.30
Sted: Aarhus Katedralskole
Arrangør: FOF Aarhus