Anmeldelse: Foredrag med Naser Khader

 

 Billede af Naser Khader

Naser Khader – om Syrien og Mellemøsten

Af Eva Holm Mikkelsen, studerende på Europastudier, Aarhus Universitet  

Tirsdag aften troppede jeg op på Møllevangsskolen til et foredrag med Naser Khader uden egentlig at have nogen særlig viden om emnet. Selvfølgelig har jeg gennem nyhederne et overblik over, hvad der sker i Mellemøsten, men som studerende på Europastudier er det for det meste med et vestligt synspunkt, at jeg lærer at forholde mig til udviklingen i Mellemøsten på.

Det ligger i skægget 

Naser Khader kom roligt og nærmest ubemærket ind i salen, men med mikrofonen i hånden lyste han op, og man blev straks grebet af hans milde og jordnære væsen. Efter en kort introduktion sprang han hurtigt til sagens kerne – hvad vi alle var kommet for at høre noget om; nemlig Syrien og Mellemøsten. Med stort engagement og fortællelyst satte han tilhørerne ind i, hvad den arabiske og islamiske verden egentlig er for nogle størrelser. Ligeledes fortalte han, at muslimerne ej heller er én stor, homogen gruppe. Med humor i stemmen forklarede han, hvordan man på en muslimsk mands skæg kan se, hvilken religiøs gruppe han tilhører. Det vakte latter i forsamlingen. Men som han senere berettede, er det faktisk ikke så morsomt, fordi det er blevet en alvorlig sag muslimer imellem, hvor man er fra, og hvad man hører til. Han fortalte bekymret, at selv i de danske folkeskoler spørger de muslimske børn hinanden, om de er sunni- eller shia-muslimer. Om vi vil erkende det eller ej, så påvirker det arabiske forårs opstand også Vesten og de herboende muslimer. 

Rørende alvor

Khader forsøgte at give publikum et overblik over det arabiske forårs udvikling; hvor og hvordan det er fremskredet, og hvilken fremtid de berørte lande og befolkninger går i møde. Han inddrog os i sin personlige holdninger og perspektiverede hændelserne og fremtidens mål til det, vi kender her i Danmark. Han forklarede med en imponerende indsigt og viden – og ikke mindst humor – hvad forskellene på Mellemøsten og Vesten er, og hvordan det oprør, vi ser i Mellemøsten, er meget lig det, vi har set efter Murens fald. Problemerne i den arabiske verden løser sig ikke på de tre-fire år, oprørene har stået på. Men ifølge Khader er der – trods de tragiske konsekvenser – positive fremskridt at spore i bl.a. Syrien. 

Et foredrag af sjælden kaliber 

To timers tid senere var foredraget slut, og jeg gik ud af salen med en yderst positiv og lærerig oplevelse i bagagen. Jeg føler mig langt bedre oplyst om situationen i den arabiske verden, og for mig var det givende at høre et insider-perspektiv. Jeg nød, at Khader anvendte mange personlige historier fra hhv. sin opvækst i Syrien og sit arbejde i voksenlivet. Jeg tror ikke, at man kunne være andet end imponeret over, hvor berejst han er og hans store viden – uanset om man deler hans holdninger eller ej. Sammenblandingen af viden, personlige erfaringer, humor, og engagement gjorde, at formidlingen af det ellers barske indhold blev rørende og informativt. Khaders nøgterne fortælleglæde og -teknik var i en klasse for sig, og indholdet gav bestemt stof til eftertanke. 

Foredrag: Om Syrien og Mellemøsten v. Naser Khader, cand.polit., medlem af tænketanken Huston Institute, Washington  
Tid: Tirsdag 25. november 2014 kl. 19.00
Sted: Møllevangskolen i Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus