Anmeldelse: Foredrag med Chris MacDonald

Livskvalitet, trivsel & drivkraft

Af Christina Larsen, kandidatstuderende på molekylærbiologi, Aarhus Universitet 

Omkring 300 personer trodsede den første rigtige efterårsblæst en mandag aften i oktober og ankom til Aarhus Katedralskole, hvor de var kommet for at høre et foredrag med Chris MacDonald. Kl. 19 var salen proppet med glade forventningsfulde mennesker. Man følte sig hurtigt godt tilpas i Chris MacDonalds selskab, idet han er et rigtig positivt menneske fuld af karisma, humor og varme. Han indledte sit foredrag med at fortælle, at han ikke vil holde et foredrag om, hvad vi burde gøre; spise mindre sukker og mere broccoli osv. Det har han opgivet at belære om, da ingen overholder det. Foredraget er derimod en opsang til os alle om, at der er visse ting i vores hverdag, som vi ikke skal gå på kompromis med.

Stress-respons

I en hverdag hvor alt foregår i et højt tempo, hvor vi altid presser os selv til at nå mere, er vi i særdeleshed tilbøjelig til at føle, at der ikke er tid nok, hvilket kan udvikle sig til stress-responser, som Chris MacDonald kalder dem. Chris MacDonald understregede i foredraget, at man skal passe på med at fylde sin hverdag for meget med disse stress-responser, hvilket blandt andet kan være at skulle holde en stor præsentation, følelsen af altid at være bagefter samt angsten for at fejle.

Ikke-til-forhandlings-liste

Han har derimod udviklet en ikke-til-forhandlings-liste, som er en liste over ting i hverdagen, man ikke må gå på kompromis med. Det handler blandt andet om, at man skal holde stress-respons-niveauet nede til et par minutter om dagen i stedet for timer. Man skal sørge for, at man får søvn nok, og at børn og voksne leger hver dag. Ifølge Chris MacDonald vil man begynde at føle, at man mister energien og føle, at man kommer bagud, hvis man først begynder at gå på kompromis med denne liste.

Livskvalitet
Chris MacDonald understregede også, at det er vigtigt med livkvalitet i ens hverdag. Relationer er det, der i hverdagen kan give mest livskvalitet. Men folk er villige til at aflyse tid i hverdagen med mennesker for at kunne bruge tid med ting. Han forklarede, at vi ofte er tilbøjelige til hele tiden at sidde og tjekke vores mobiltelefoner – det er jo bare et lille kig, der ikke tager lang tid. Men det er tid, man kunne have brugt på relationer, som dermed ville give mere livkvalitet og mindre stress.

Humoristisk og lærende
Han rundede foredraget af med at fortælle, at når man får stresssymptomer, er det enten fordi, man får for lidt af noget, man er designet til at få meget af, eller man får for meget af noget, man er designet til at få lidt af.

Da folk begyndte at gå ud i den blæsende kulde igen, kunne man se et smil på deres læber. Det havde været et særdeles underholdende og lærerigt foredrag, der gav større indsigt i, hvordan vi gør vores hverdag bedre og mindre stressende. Værktøjer, vi alle kunne have brug for at få på plads i vores hæsblæsende hverdage.

Foredrag: Livskvalitet, trivsel & drivkraft v. Chris MacDonald
Tid: Mandag d. 6. oktober 2014 kl. 19.00
Sted: Aarhus Katedralskole
Arrangør: FOF Aarhus