Ann-Elisabeth Knudsen: Dilemmaer i børns liv

Hverdagsdilemmaer i børnehøjde

Af Sidsel Skov Madsen, kandidatstuderende i IT og webkommunikation ved Syddansk Universitet

Da jeg mandag aften ankom til den stemningsfyldte Bispesal på Fredensgade, blev jeg modtaget af en livlig summen fra et kvindedomineret publikum i alle aldre. Alle spændte på, hvad de næste to timer ville byde på. Med et behageligt smil, trådte Ann-Elisabeth Knudsen frem foran publikum, klar til at inspirere og give gode ideer til, hvordan vi kan håndtere børns dilemmaer på en professionel og god måde.

Opfølgning uden eksklusion
Aftenen var opbygget som en opfølgning til hendes foredrag ’Opdragelse eller diagnose”, der blev afholdt i efteråret. Deltagerne havde efterfølgende mailet egne hverdagsproblematikker til Ann-Elisabeth Knudsen, og disse blev omdrejningspunktet for aftenens foredrag. Det var spørgsmål som: Sover mit barn for meget i vuggestuen? Må vi bestemme, hvem vores børns leger med? Hvordan kan vi gøre en pige populær? Skal man altid sige sandheden til børn? Osv. På magisk vis førte Ann-Elisabeth deltagerne igennem rækken af problemstillinger, tanker og løsningsforslag på en let og forståelig måde, uanset om deltagerne havde hørt det første foredrag i efteråret eller ej.

Professionelle forældre anvender hjælp til selvhjælp
Som foredragsholder bevæger Ann-Elisabeth sig skiftevis fra et videnskabeligt felt til en mere jordnær tilgang, hvor hun inddrager publikum og sit eget liv. Med en kombination af hendes humoristiske sans og faktuel viden, fangede hun hele foredragssalen fra start til slut. Hun tager emner som børns behovsændring samt ændring i forældres opdragelsesmetode op til skarp evaluering. I dag bruger et barn mere end tre gange så meget tid uden for hjemmet, end de gjorde for 30 år siden. Konfliktsky forældre forsøger at kompensere for den manglende tid med ekstra forkælelse, og ved at fjerne enhver sten på børnenes vej. Ann-Elisabeth slår fast, at børn har brug for autoritære forældre, der opbygger børnenes sociale kompetencer og selvværd. Hun påpeger, at et barns selvværd ikke vokser, ved at barnet bliver opdraget på et all inclusive hotel. Forældre skal i højere grad praktisere hjælp til selvhjælp. Børn skal opleve, at der er brug for dem, og at de selv er i stand til at udføre visse opgaver.

Træd i karakter

Lærte vi så noget? Ann-Elisabeth var klar i spyttet, og leverede håndgribelige løsningsforslag, som deltagerne kan drage fordel af i deres private liv såvel som i en professionel kontekst.
Med et glimt i øjet, leverede hun aftenens konklusion, samt besvarelsen på de fleste teenage-forældres bekymring om, hvorvidt deres børn er velopdragne eller ej. ”Har man trådt i karakter som forældre, så har man velopdragne børn – man har bare ikke selv glæde af dem.”

Foredrag
: Ann-Elisabeth Knudsen – Dilemmaer i børns liv
Tid: Mandag d. 27. marts 2017 kl. 19.00
Sted: Bispesalen, Fredensgade
Arrangør: FOF Aarhus