Connie Hedegaard: Klimaforedrag

Connie Hedegaard: Klimaforedrag

Af Marlene Kodal Bendtsen, kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole


”Klimaet forstærker andre trusler!” Sådan lød en af tidligere minister og EU-kommissær, Connie Hedegaards, konklusioner, da hun torsdag aften gæstede Dokk1´s Lillesal. Udenfor dalede tøsneen ned fra aftenhimlen, og sammen med gæsternes hvide frakker og våde hår satte det en fed streg under aftenens tema: Klimaforandringer. ”Det er en bøvlet verden, vi lever i,” begyndte Connie Hedegaard. Og med det mente hun, at spørgsmålet ”Hvad skal vi gøre ved klimaet?” ikke er det første Angela Merkel og Lars Løkke Rasmussen tænker på om morgenen. Derimod stjæler temaer som flygtningekrise, Brexit, terrortrusler og en mand ved navn Trump politikernes opmærksomhed.

Langsom beslutningsproces
Det var et stort emne, som var aftenens omdrejningspunkt, men Connie Hedegaard formåede at tale det tunge emne lettere. Slutteligt indbød hun desuden gæsterne til dialog. Klimaproblematikken er stor, og der skal en indsats til nu. Connie Hedegaard lod også forstå, at der er et misforhold mellem, hvor meget det haster, og hvor effektiv beslutningsprocessen i verden er. Alligevel var det en optimistisk klimaforkæmper, som stod dér, oplyst og vidende, på scenen. Danmark er foregangsland for vedvarende energi, men vi må ikke gå i stå. Som løsning på dette fastslog hun, at det er forurenerne, der skal betale, ligesom prissignaler skal øge både forbrugere og virksomheders incitament til fornuftige og bæredygtige valg.
 
Påvirk den politiske dagsorden
Når udfordringen er så gigantisk, må vi i et demokratisk system have fokus på egen adfærd”, opfordrede Connie Hedegaard. Det betyder noget, hvad vi taler om i den fælles samtale, for politikerne skal have mandat fra borgerne for at handle. Og mandatet for at handle klimapolitisk ses heldigvis tydeligere i samfundet i dag, end det gjorde for 10 år siden. Connie Hedegaard nævnte to paradigmeskift, som har ændret vores forbrugsvaner. Fra kvantitet til kvalitet og fra ejerskab til deleordninger og –økonomi.

"After you sir"
Sætningen har i mange år kendetegnet store lande som USA og Kinas afventende indsats på klimaområdet. Men hvad ét land gør eller ikke gør, har betydning for alle andre. Ved den globale klimaaftale, som blev indgået i Paris i 2015 opsatte FN derfor 17 Verdensmål, som gælder for ”ikke lige mig eller lige dig – men både dig og mig og alle andre,” understregede Connie Hedegaard. Paris-aftalen er et historisk skridt i en bæredygtig retning, fordi den sætter en overordnet ramme for alle verdens lande. 

Foredrag: Klimaforedrag v. Connie Hedegaard, tidl. minister og EU-kommissær
Tid: Torsdag d. 23. februar 2017 kl. 19.00
Sted: DOKK1
Arrangør: FOF Aarhus og DOKK1