Kurt Kragh og Ove Dahl: Drabscheferne

Når et menneske slår et andet menneske ihjel

Af Karina Christensen, kommunikationsstuderende, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Årets sidste vinterdag går på hæld, mens aftenens hovedpersoner svinger deres habitjakker over skuldrene og gør klar til aftenens dont. De to herrer er Ove Dahl og Kurt Kragh, pensionerede drabschefer fra Københavns Politi og Rejseholdet. Begge klædt som er de klar til at tone frem på skærmen på Station 2. I aften er deres mission dog at lade de fremmødte komme bag om den ultimative forbrydelse: drabet. Når et menneske slår et andet menneske ihjel.

Tæt på forbrydelsen
Der bliver i gennemsnit begået 50 drab om året i Danmark. ”Er det for lidt eller for mange?” spørger Ove Dahl retorisk. ”Der skal jo slås nogen ihjel,” fortsætter han, mens latter fylder salen. Han påpeger dog, at Danmark ”ligger lunt i svinget”. I Venezuelas hovedstad bliver der begået 4.000 drab om året. Dansk politi opklarer 90-95 procent af alle drabssager. Efterforskningen tager udgangspunkt i motivet: Hvad får gerningsmanden til at slå ihjel? Kurt Kragh løfter sløret for syv mulige motiver: profit, jalousi, begær, hævn, udstødelse, fanatisme og magt.

De to foredragsholdere har været med til at opklare nogle af de mest opsigtsvækkende kriminalsager i nyere tid. Med nye, ukendte detaljer kommer tilhørerne helt tæt på forbrydelserne. Blandt andet hvordan Amager-manden som 12-årig startede sin kriminelle karriere som indbrudstyv for senere at udvikle sig til en kynisk og magtsyg gerningsmand, der gentagne gange dræbte og voldtog kvinder, og hvordan Ashram Ahmad Mohammad en aften kørte sin 14-årige datter, Sonay, til en tankstation for at købe taletidskort for at vende hjem, slå hende bevidstløs og kaste hende i døden i Præstø Havn, fordi hun var blevet for dansk.

En stærk fortælling
Stewardesse-drabet på Radisson Blu Scandinavia skete på 20. etage, værelse 2025, 63 læsioner fra brystet og opefter, liget fundet omkring klokken 11, et skrig hørt aftenen før kl. 20. De tidligere drabschefers sans for detaljer og nøjagtighed fornægter sig ikke og gør deres fortællinger medrivende. Detaljerigdommen får tidsplanen til at skride en smule, og da Kurt Kragh tager hul på den sidste sag efter Ove Dahl, konstaterer han om Ove Dahl: ”Han snakker jo ad helvede til.” Men Ove Dahl fortsætter aftenens joviale jargon og giver svar på tiltale: ”Det er jo det, vi er her for.” De har da heller ikke travlt med at afslutte foredraget og bliver, indtil samtlige spørgsmål er besvaret.

Undervejs har en sparsom PowerPoint-præsentation lyst op bag dem. Den vinder ingen priser, men det behøver den heller ikke. Ove Dahl og Kurt Kragh beviser, at for passionerede formidlere med en stærk fortælling, så er andre virkemidler overflødige. De tidligere drabschefer brænder tydeligvis stadig for deres ’håndværk’. Faktisk så meget at det kan undre, at de er gået på pension.


Foredrag: Kurt Kragh & Ove Dahl - Drabscheferne
Tid: tirsdag d. 28. februar 2017, kl. 19
Sted: Møllevangskolen, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus