Lykke Friis: Brexit - den vanskelige skilsmisse

Lykke Friis: Brexit - den vanskelige skilsmisse

Af: Pernille Grønning, Cand. Mag i Journalistik, Odense

Lykke Friis træder frem på scenen. ”Det er ikke det kærlighedsprægede og muntre oplæg, I er kommet til i aften”, siger hun, og følger op med et blink i øjet: ”Der er tale om en skilsmisse – og det er med 28 involverede parter, så det bliver kompliceret”. Lykke Friis skitserer en vestlig verden, hvor den traditionelle samfundsorden er i opbrud. Usikkerheden om det europæiske samarbejde har aldrig været større, og for første gang i EU's historie kan resultatet blive et sammenbrud. 

Dominoeffekten
Tidligere har EU taget kriserne én for en. Nu hober problemstillingerne sig op, og til en start opridser Lykke Friis fem afgørende udfordringer for samarbejdet: Fra Brexit til terror, et aggressivt Rusland, en flygtningesituation og et valg af Trump, som amerikansk præsident. Udfordringer, der stikker dybt, og udfordringer, der uløseligt er flettet sammen. 

Herfra dvæler Friis ved de kommende valg i Holland, Frankrig og Tyskland. De sidste brikker, der bliver afgørende for det dominospil, briterne med Brexit-afstemningen startede i juni 2016. 

Garvet, vidende og velforberedt leder Friis tilhørerne i Dokk1’s Store Sal gennem valgenes essentielle faktorer. Skal man tro Friis, får Geert Wilders ikke absolut flertal i Holland, Marine Le Pen når ikke præsidentembedet i Frankrig, og Merkel tager sandsynligvis endnu en runde som kansler i Tyskland.

Brexit means Brexit
Med de forudsigelser ser EU-samarbejdet ud til at overleve. Alligevel tager Friis sine forbehold. Generelt forudsiger hun et andet samarbejde end det aktuelle, og når det kommer til den britiske premierminister Theresa Mays udmelding om, at ”Brexit betyder Brexit” inden for to år, skruer Friis helt op for sine tvivl. 
 
Skal Storbritannien forlade EU inden for to år, må 400 lovgivningsartikler hver dag forhandles med de resterende skilsmisseparter. En situation der kompliceres, når Scotland og Nordirland ønsker at forblive i EU, og det får Friis til at forudsige, at to år hurtigt bliver til ti. 

Det mest kreative – og dog mulige – udfald er en limbo-situation. Friis taler om forhandlinger, der trækkes ud og ender i overgangsordninger, der med tiden bliver til et passivt medlemskab for briterne.  

Der er lagt op til skilsmissedrama, og for Friis betyder det, at hun opfylder en del af sin egen profeti: Oplægget er ikke kærlighedspræget. Dét til trods, formår Friis med et underholdende slideshow, rammende anekdoter og en smittende energi at få salen til at trække på smilebåndene. Der er ikke et sekunds tvivl om, at hun brænder for politisk analyse, og med et velstruktureret materiale skaber hun kontekst og velfunderede forudsigelser.

Foredrag: Lykke Friis: Brexit - den vanskelige skilsmisse
Tid: onsdag d. 22. februar 2017, kl. 19.30
Sted: DOKK1
Arrangør: FOF Aarhus og DOKK1