Steffen Gram: Hvad nu Trump - hvad nu verden?

Steffen Gram: Hvad nu Trump - hvad nu verden?

Af Anne-Kirstine Vad Knudsen, studerende på Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet

”Velkommen til Trump.” Sådan indledte DR’s internationale korrespondent Steffen Gram sit foredrag torsdag aften i en næsten fyldt sal på Dokk1 og viste os samtidig et stort billede af en fornøjet Donald Trump. ”Lige nu ser han ikke fornøjet ud,” fortsatte Gram og begyndte dermed også sit knivskarpe rids af årsagerne til og følgerne af det amerikanske valg. Den aktuelle manglende fornøjelse hos Trump skyldes nemlig et manglende flertal for den sundhedsreform, som han vil have gennemført som alternativ til ObamaCare. En sundhedsreform, der blot var et af mange emner med forbindelse til det amerikanske valgs betydninger, som Gram i sit foredrag førte os ind i.

Statusopdatering
Gram forsøgte at gøre status efter Trumps første 63 dage som præsident. Han gjorde det klart, at fundamentet er usikkert, men fremdrog alligevel en række pejlemærker for, hvor verden går hen efter Trump. Han inddrog gamle og aktuelle tabeller og grafer og tog os med vidt omkring – fra USA til Kina og til Europa. Vi kom blandt andet helt ind i den amerikanske middelklasses økonomiske situation. Vi hørte om højesteretsdommere og om indrejseforbud. Vi blev ført ind i hovedet på Trumps rådgiver Stephen Bannon og fik forklaret økonomisk nationalisme og afvikling af den administrative stat. Vi hoppede tilbage til Eisenhower i 1950’erne og blev ført ind i de kommende amerikanske præsidenters popularitet. Og vi fik hermed også nuanceret vores billede af Barack Obama.

Vid, anekdoter og horisont
”Jeg kan snakke fra nu af og flere timer frem.” Sådan afsluttede Gram sit foredrag, inden han overlod ordet til publikum. Netop denne overflod af viden og begejstring er tydelig at mærke, når man lytter til Gram. Han udviser en blændende ekspertise og et imponerende overblik. Samtidig krydrer han også sine fakta og statistikker med personlige anekdoter, der indikerer et personligt engagement, der er beundringsværdigt. Vi hørte f.eks. om en afroamerikansk damefrisør, som Gram havde mødt under sin dækning af Obamas valgkampagne, og vi hørte om hjerteskærende møder med familier, der var sat på gaden under finanskrisen. Grams viden og horisont strækker sig helt fra den lille mand til den store verden.

Foredrag: Hvad nu Trump – hvad nu verden? v. Steffen Gram, DR’s internationale korrespondent.
Sted: Dokk1
Tid: Torsdag d. 23. marts 2017 kl. 19.00
Arrangør: FOF Aarhus og Dokk1