Jens Andersen: Under bjælken - Et portræt af Kronprins Frederik

Billede af Jens Andersens bog Under bjælken

Under bjælken – Et portræt af Kronprins Frederik

Af Mette Scheel Persson, journaliststuderende

Jens Andersen er forfatteren bag flere store portrætter af blandt andet Tove Ditlevsen og Ole Lund Kirkegaard, og senest har han skrevet biografien Under bjælken – Et portræt af Kronprins Frederik.

Sidstnævnte drøftede den 62-årige forfatter fra det nordvestlige København med journalisten Diana Bach i et samtaleforedrag på Via Campus en forårsaften i Aarhus.

Under bjælken
Diana Bach satte foredraget i gang ved at bede salen om at give en hånd til Jens Andersen. Med sine mere end 100.000 solgte kopier har hans bog om Kronprins Frederik nemlig ligget på bestsellerlisten, siden den udkom.

Bogens titel Under bjælken – Et portræt af Kronprins Frederik er et symbol på Kronprins Frederiks fortid i frømandskorpset. Under aspiranternes sidste øvelse inden deres genfødsel som frømænd, skal de efter sigende grave sig ned under en 400 kilo tung bjælke ved navn Maren – og vride sig op på den anden side.

Tiden som frømandsaspirant blev udfoldet i detaljer af Jens Andersen i foredragets første del. Kronprinsens oplevelser som aspirant var nemlig skelsættende for hans tilværelse og nuværende mentale ro.

Vægtløs kærlighed venter
I foredragets pause blev publikum budt på lidt vand og vin. Dette fik muligvis salen til at trække lidt ekstra på smilebåndet i foredragets anden del, da Jens Andersen fortalte mange spændende og interessante detaljer om sit arbejde med kronprinsen.

Andersens forskellige anekdoter om alt fra flyrejser på første klasse til en småsur ansat i hoffet fik især publikum til at fnise, og en fortrolig atmosfære blev skabt i salen mellem publikum og oplægsholder. Netop denne fortrolighed bar også Andersen og publikum igennem vigtigere emner såsom kronprinsens oplevelser med pressen i hans yngre år.

Kronprinsens disciplinære opvækst og hans modvillighed over for at skrive taler blev også blotlagt. Dog ikke uden humor og kærlighed til vores fremtidige konge fra både sal og oplægsholder, når det for eksempel blev nævnt, at Kronprinsesse Mary ikke magtede at samarbejde med sin mand, når de skulle skrive taler sammen.

Da Jens Andersen nævnte, at kronprinsen selv skrev sin bryllupstale til Kronprinsesse Mary med den famøse sætning af Lars H.U.G.: ”Gennem tusinde verdener venter vægtløs kærlighed”, smeltede samtlige kvindehjerter i salen.

En royalist i maven
Foredraget gav meget stof til eftertanke – både om vores fremtidige konge, men også om mere identificerbare emner såsom opdragelse, normer og identitet.
Jens Andersen gav publikum et nuanceret billede af Kronprins Frederik og beskrev samtidig en udfordrende skriveproces, der heldigvis blev hjulpet på vej af både Kronprins Frederik, hele den kongelige familie og hoffet.

Det to timer lange foredrag bød på mange fortællinger om et yderst interessant menneske, og en stor del af publikum måtte sikkert også gå fra Via Campus med en lille royalist i maven.

Foredrag: Under Bjælken – Et portræt af Kronprins Frederik v. Jens Andersen
Tid: Tirsdag den 17. april 2018 kl. 19.00
Sted: Via Campus C, Bygning A
Arrangør: FOF Aarhus