Ritt Bjerregaard: Valgt - Erindringer II

Billede af Ritt Bjerregaard

Tæt på valgte erindringer

Af Mia Sand, kandidatstuderende i samfundsfag og dansk ved Aarhus Universitet.

Markant og indsigtsfuldt fra begyndelsen ledte Ritt Bjerregaard os denne aften gennem sit liv i politik. Åbnende for foredraget læste hun op fra den første erindringsbog Ritt (Erindringer I) om sin tidlige opvækst i 1940’erne på Vesterbro.

Denne første erindringsbog, fremhæver hun, viser bevægelsen fra mangelsamfundet til overflodssamfundet. Om sine forældres opdragelse af hende fortæller hun: ”Når to mennesker finder hinanden, og de i opvæksten ikke har mødt megen kærlighed, kan det gå to veje: Enten kan de vælge en vej med masser af kærlighed, eller de kan følge sporet uden kærlighed. Heldigvis bestemte mine forældre sig for kærligheden.”

Skolegang og en begyndende politisk interesse
Gennem sin skolegang og videre uddannelse til lærer bliver Bjerregaard bevidst om, at hun ønsker at arbejde politisk. Sammen med en gruppe andre kvinder skrev hun en bog til skolebrug, som henvendte sig særligt til pigerne i skolen; for pigerne skulle lære at se flere muligheder, og de skulle kunne tænke sig ud af et fastlåst kønsrollemønster.

Efter sin tid på seminariet, hvor hun melder sig ind i Socialdemokratiet, bliver Bjerregaard hurtigt en del af dansk politik. I 1971 vælges hun som nummer fire på listen. Det er et år, som er på kanten af ungdomsoprøret – på kanten til, at mange unge ønsker en grundlæggende samfundsforandring.

En ministerpost og et katastrofevalg
Efter at have siddet i Folketinget i to år tilbydes Bjerregaard posten som undervisningsminister, som hun hurtigt takker ja til. Snart får hun også en plads i Finansudvalget – som den første kvinde overhovedet.
Hun mødte en del modstand internt i partiet, fordi hun som ung kvindelig politiker relativt hurtigt fik centrale poster, og eksternt i pressen, hvor Ekstra Bladet på forsiden beskrev hende som ”Ankers nye pinup”.

Disse eksempler lod hun tale for sig selv om kvindernes placering. Men de kom også i høj grad til at tjene som eksempler på, hvorfor Bjerregaard er fortaler for kønskvotering. Kvoter vil netop kunne give kvinder adgang til et system, som ellers havde været mere eller mindre lukket.

Afrundende læste Bjerregaard op fra Valgt, den anden bog fra hendes selvbiografi Erindringer, og fortalte kort om den tredje og sidste del af Erindringer, der er undervejs.

På både underholdende og tankevækkende vis inddrog Ritt Bjerregaard os i sit selvportræt Erindringer. Ritts socialdemokratiske temperament var den røde tråd i foredraget, der på samme tid vidnede om hendes store betydning i nogle væsentlige år i dansk politik.

Foredrag: Erindringer v. Ritt Bjerregaard
Sted: Musikhuset
Tid: Onsdag d. 21. marts kl. 19:00
Arrangør: FOF Aarhus