Samuel Rachlin: Vladimir Putin og den nye verdensorden

Billede af Samuel Rachlin

Vladimir Putin og den nye verdensorden

Af Johan Knud Vad Knudsen, studerende på Historie, Aarhus Universitet

”Kære studerende!”
Således indledte tidligere Ruslandskorrespondent Samuel Rachlin sit foredrag i VIA Aarhus’ skønne lokaler. Man mærkede tydeligt, at emnet, Putins Rusland, virkelig er noget, der interesserer og optager den erfarne ekspert, og at han tog det på sig at oplyse og lære de tilhørende, der i øvrigt var mødt ganske talstærkt op, om den nuværende udvikling i og omkring det store land mod øst. Foredraget var rykket fra en tidligere dato, men dette skadede ikke dets relevans – snarere tværtimod – især set i lyset af det makabre likvideringsforsøg på en russisk eksspion i London for ganske nyligt.

Det var ligeledes tydeligt at mærke, at Rachlin var i godt humør, og han tog sig således inden foredraget en sludder med tilhørerne på de forreste rækker. Rachlin virkede afslappet og tilpas i rollen som fortæller, og dette satte sit positive præg på foredraget. Rachlin kunne eksempelvis underholde med at fortælle, at da han i 1984, altså året inden Mikhail Gorbatjovs tiltræden, forlod Sovjetunionen og sit job som korrespondent for DR, da gik det én vej for landet: nedad. Som han vittigt bemærkede: ”Jeg forlod Sovjetunionen, og så kollapsede det”.

Rachlins udgangspunkt for foredraget var Ruslands annektering af Krim-halvøen den 1. marts 2014. Han tøvede ikke med at kalde dette ”den største geopolitiske begivenhed siden murens fald”. Krim fungerede både som startskud og endemål for foredraget, idet Rachlin i sin fortælling bevægede sig fra Krim tilbage til Sovjetunionen før murens fald, over den omtumlede Boris Jeltsin, videre over Vladimir Putins tiltræden i 1999 og frem til Krim igen. Et positivt højdepunkt for denne anmelder var den, også ganske vittige, fortælling om Putins tiltræden, hvortil Rachlin fremhævede kontrasten mellem Putin, der hurtigt etablerede sig som ’stærk mand’ i befolkningens bevidsthed, og Jeltsin, der ikke sjældent optrådte fuld.

Til trods for Samuel Rachlins tiltalende glimt-i-øjet-stil, så kammede det aldrig over. Rachlin balancerede fint mellem seriøse overvejelser og personlige anekdoter. I sidste ende var hans budskab endog meget dystert: ”Jeg siger det med den største beklagelse: Rusland under Putin er ikke en ven!”. Det skal i sandhed blive interessant at følge udviklingen i forholdet mellem Vesten og Putins Rusland.

Foredrag: Vladimir Putin og den nye verdensorden v. Samuel Rachlin
Tid: Tirsdag d. 13. marts 2018 kl. 19:00
Sted: VIA Campus Aarhus C, Bygning C
Arrangør: FOF Aarhus