FOF INSPIRATION

Et fagligt og socialt fotofællesskab

Billede af fotograf Peer Mortensen og to foto-kursister ved FOF Aarhus

 
Af Benedikte Hørlyck
Foto Jørgen Diswal

 

Der er flere forskellige grunde til, at kursisterne kommer på Peer Mortensens fotohold. Nogle interesserer sig for foto i deres fritid og har investeret i et godt kamera, som de gerne vil lære bedre at kende, imens andre har brug for at lære at håndtere billedbehandlingsprogrammer i deres arbejdsliv. Fælles for dem er glæden ved at dele interessen for fotografi med andre, og at de gerne bruger fællesskabet til at sparre med: ”Det giver noget til kursisterne at de mødes om den samme interesse. De kommer som regel med forskelligt ambitionsniveau og forskellige forudsætninger, også selvom de starter på et grundkursus, men de ser hurtigt sig selv som et hold,” fortæller Peer.

Vægt på grundlæggende viden
I dag tager vi mange flere billeder end før, og der behøver ikke længere være en speciel anledning til at finde kameraet frem. Men når man pludselig har et rigtigt kamera mellem hænderne, er det vigtigt at have en grundforståelse af hvordan man tager billeder. Når Peer starter et nyt fotohold op, giver han kursisterne mulighed for at få indflydelse på, hvad de kommer omkring i undervisningen – til en vis grænse, for den grundlæggende viden om fotografering er det centrale, forklarer Peer: ”På grundkurset handler det helt basalt om at lære, hvordan man får et billede til at se ud, som det gør. Hvilket udstyr skal der til og hvilke faktorer spiller ind. Jeg lægger meget vægt på, at kursisterne lærer at betjene kameraet, lærer at se efter motiv og komposition, og at de får en forståelse af iso, lukketid, blænde og brændvidde. Og så kigger vi på hinandens billeder og bruger tid på at snakke om billederne,” siger han. Peer har undervist i foto siden 1996 og underviser til daglig på Aarhus Produktionshøjskole. Han lægger vægt på en alsidig undervisningsform, hvor han bruger både studiet og byens muligheder i sin undervisning og ind imellem giver små hjemmeopgaver: ”Når vi er ude med kameraerne arbejder vi i fællesskab, hvor vi fx går ud to og to og skifter makkere undervejs. Andre gange arbejder vi mere en og en eller med opgaver ind imellem undervisningsgangene, hvor man så selv løser dem,” fortæller han.

Fra en Piper til en Boeing 747
På fortsætterholdet er opskriften den samme tilsat et element af Photoshop: ”Det er godt at kunne en smule billedbehandling og på fortsætterholdet får de en snert. Men det er også et kursus i sig selv, fordi et stort billedbehandlings-program har rigtig mange funktioner – mange flere end de mere enkle programmer, som kursisterne måske kender til i forvejen. Det er lidt som at gå fra en Piper til en Boeing 747,” fortæller Peer. Især på fortsætterholdet sparrer kursisterne med hinanden på kryds og tværs: ”På fortsætterholdet lægger jeg ekstra meget vægt på, at kursisterne skal ud at være praktiske. Og jeg oplever, at når man er ude, så hjælper man hinanden og finder støtte i hinanden,” fortæller han. Det er ikke kun kursisterne, der har gavn af, at der bliver skabt en god fællesskabsfølelse på holdet: ”Vi er jo alle sammen forskellige og forstår tingene på forskellige måder, så der giver det noget på den faglige konto, at man sparrer med hinanden. Men det giver også noget rent socialt, at man har det sjovt sammen. Det er også en del af motivationen, oplever jeg, at man både får noget med hjem fagligt og socialt,” forklarer han. ”De fleste kommer til foto som sig selv og uden at kende nogen på forhånd – det kommer de hurtigt til. Men uanset hvad, er alle interesserede i at deltage i fællesskabet og er åbne for andre mennesker,” fortæller Peer.

Se alle vores fotokurser og tilmeld dig