Tag din baby med til leg på dit lokale plejehjem

Billede fra legestue på plejehjem

Da Esra Alici Pedersen var på barsel med sin søn Isak, kom hun ofte forbi det lokale plejehjem, Langgadehus i Valby, på de daglige ture med barnevognen. Hun var nysgerrig på, hvad der gemte sig derinde bag murstenene og glasfacaden, hvad de ældre foretog sig, og en dag tog hun mod til sig og gik derind. Hun blev mødt af forstanderen.

Esra fortalte forstanderen om en idé, der havde spiret i hendes hoved i noget tid. For når mange forældre på barsel måske mangler social kontakt i hverdagen, når mange ældre måske også føler sig ensomme, og når mange plejehjem og lokalcentre faktisk har rigtig gode faciliteter – så ville legestuer på plejehjem måske være dét, begge aldersgrupper havde brug for?

Og sådan blev Danmarks første legestue på plejehjem etableret, som nu også har spredt sig til 13 plejehjem i Aarhus Kommune.

For selvom forældre på barsel og ældre på plejehjem i første omgang virker til at være meget forskellige, så har de to grupper noget helt grundlæggende til fælles. Tid og en følelse af, til tider, at være blevet revet ud af éns vanlige omgivelser og dagligdag, for at skulle agere i nyt miljø. Forældre på barsel og ældre på plejehjem er med andre ord de to grupper, der kan berige hinanden ved at komme hinanden mere ved og skabe glæde på tværs af generationer.

Legestuerne i Aarhus Kommune fungerer som åbent hus, hvor du på hvert plejehjem kan dukke op samme dag hver uge i et givent tidsrum. Stuerne er selvkørende i den forstand, at de deltagende forældre hjælper til med at finde legetøj frem og rydde op efter sig igen, inden de forlader legestuen.

Du kan læse mere om projektet og legestuerne på www.legpaaplejehjem.dk/

Læs mere om FOF Aarhus' kurser for gravide og nybagte forældre