Når mor bliver væk og fundet igen

Billede af kvinderne bag Jegermor, Julie Bruhn Højsgaard og Laura Vilsgaard

Når mor bliver væk og fundet igen

Det er mandag eftermiddag i det nordlige Aarhus. Selvom efterårsvejret synes gråt og fugtigt, giver det i sammenspil med den friskbryggede kaffe i krusene, stearinlys på det gamle træbord og lammeskind på slagbænken en følelse af hjemlig hygge. Vi sidder i Julies køkken. Laura er her også, og den følgende time vil jeg forsøge at få et indblik i disse to stærke kvinders fælles hjertebarn.

Af Mathilde Fugl

Julie Bruhn Højsgaard og Laura Vilsgaard er iværksætterne bag Jegermor: En app fyldt med lydserier hvor de inviterer mødre indenfor i et intimt rum omfavnet af personlige fortællinger, eksperters forklaringer på, hvorfor der fysiologisk og kulturelt set kan være en årsag til, at kvinden gennemgår bestemte følelser, når hun havner i rollen som mor. Målet er, at vi i fællesskab kan støtte hinanden og komme derhen, hvor accept af og plads til den enkelte nybagte – såvel som erfarne – mor kan være.

At blive mor er livsforandrende
Hele idéen bag Jegermor bygger på Lauras speciale om kvinders efterfødselsreaktioner. Laura har i den forbindelse mødt mange kvinder, der oplevede at føle sig ensom og at være i en konstant overlevelsestilstand, hvilket vi ifølge Laura skal gøre noget ved. For det at blive mor er grundlæggende livsforandrende og forbundet med lykke, men det er også en udviklingskrise, fortæller Laura. ”I sociologien kalder man en livsovergang for en krise, en udviklingskrise, og det er det, mange kvinder kommer i, når de bliver mødre. I kulturen forbinder vi barnet med lykke – en lykkelig begivenhed – når et nyt liv kommer til verden. Men begivenheden rummer efterfølgende også meget mere end lykke; der er særlige forventninger og forestillinger om moderskabet, der kan være svære at leve op til.” Så hvor går man hen, når følelser som utilstrækkelighed og mangel på selvempati banker på? Her er det Julie og Lauras håb, at Jegermor kan være et helle for mødre. Et helle, der rummer og favner livet som mor med alle dets facetter.

Rejsen ind i moderskabet
For både Julie og Laura var rejsen ind i moderskabet forskellig fra første til anden gang. Første gang havnede Julie i en fortælling om, at det skulle være rart, hyggeligt og blødt at lande i moderrollen, men virkeligheden var også mere end det. ”Det var rart, når hele familien kom forbi, med det nyeste bagerbrød, og de holdt mit barn, og hun lå og sov. Også når min mand kom tidligt hjem, og weekenden gik med barnevognsture, hvor vi så efterårsløvet falde. Det var nogle dejlige, bløde tidspunkter, men sådan var det jo ikke hele tiden”, fortæller hun. Der er dage, hvor barnet ikke vil sove, hvor man ikke når at mærke sig selv og sine egne behov, og hvor man ikke føler sig tilstrækkelig overfor sin partner – såvel som sin omgangskreds. Alt dette skal fortællingen om at være mor også rumme, og det er netop dét, Julie og Laura forsøger at bidrage til og sætte ord på. Hertil uddyber Julie, ”hvis vi kan være i, at moderskabet rummer det hele, som at der også sker noget i parforholdet, at der sker noget i forhold til min egen mor, da der dukker gamle barndomserindringer op, og at min omgangskreds nu ikke kan sige hvad som helst til mig, efter jeg er blevet mor – hvis vi kan rumme alt det, så vil der være tidspunkter, hvor det ikke er så rart”.

Bliver vi derimod ved med at være i en fortælling om, at det hele tiden er rart at være i moderskabet, så er vi ifølge Julie og Laura bagud på point, længe før vi har født. De to kvinder forsøger med andre ord at nuancere fortællingen ved at trække nogle puslespilsbrikker ind i det store billede, for at finde en del af forklaringen på de tanker og følelser, som mange kvinder oplever, i den livsforandrende proces det er at blive mor.

At blive væk og fundet igen som mor
På trods af at livsovergang til moderskabet anden gang var forbundet med en større ro og styrke end første gang, så er det en kontinuerlig proces, hvor man bliver væk og fundet igen som mor. Det er en del af livet, da man ifølge Laura nogle gange skal miste fodfæste og blive væk fra sig selv, for at kunne vokse og nå til et nyt sted. For som hun siger: ”man når ikke til et nyt sted uden at satse, og det er det man gør, når man bliver mor – man satser en masse ting – og i den proces er det meget naturligt at blive væk”.

Til foredraget ”Da mor blev væk” den 30. april vil Julie og Laura på allerfineste vis sætte ord på de tanker og følelser de gennemgik, og som mange andre kvinder også gennemgår, når de havner i rollen som mor. Det er gennem disse ord og deres personlige fortællinger, at der allerede her i Julies køkken, og i deres lydserie, opstår et på mange måder magisk univers, hvor de gennem deres og andres fortællinger guider dig hen til det sted, hvor du kan være barmhjertig omkring dig selv, som det menneske og den mor du er.

Tilmeld dig foredraget her.

førstehjælp
Førstehjælp

FØRSTEHJÆLP TIL BABYER

Er du beredt, hvis noget sker?
Billede af gravide kvinder som dyrker yoga og pilates
MOTION OG SUNDHED

YOGA OG PILATES

Åndedrætsøvelser, bækkenbundsøvelser og god kontakt til din gravide krop.
Billede af babyfødder til babymassage

BABYMASSAGE

Øg dit barns kropsbevidsthed med nærværende babymassage.