FOF INSPIRATION

Miljøvenlig vævning

Billede af Vivi Mailund samt garner til vævning

Vivi Mailund er tekstildesigner, men ikke en helt almindelig tekstildesigner. I hendes produktioner anvender hun nemlig udelukkende overskudsgarner fra industrien, og har faste principper, der sikrer et bæredygtigt forbrug.

Her beretter hun om det særlige ved hendes produktioner:

"Ideen til at anvende restgarner opstod i forbindelse med mit bachelorprojekt på min uddannelse som tekstildesigner på VIA Design i Herning. I min specialiseringspraktik besøgte vi et strikkeri i Herning. Her opdagede jeg et stort lager af restgarner fra produktionen. I bachelorprojektet undersøgte jeg mulighederne for at anvende tynde strikkegarner i vævningen. Det lykkedes og i dag fremstiller jeg boligtekstiler ved udelukkende brug af overskudsgarner. Tekstilerne består af pyntepuder, dækkeservietter, bordløbere og vægtæpper.

Billede af garner til væveproduktion

Hele konceptet er baseret på miljøvenlig fremstilling, med målet om at efterlade så få aftryk på miljøet som muligt. Tekstilbranchen er blandt de mest forurenende industrier i verden. Det kræver mange ressourcer at fremstille tekstiler. Både miljømæssige og menneskelige ressourcer.

I mit koncept medtænkes følgende principper:

• Ved at anvende allerede eksisterende materialer undgår jeg at igangsætte nye ressourcekrævende processer
• Lokal produktion som mindsker transportens CO2-udledning
• Tidløst design hvor alle farver og kvaliteter kan anvendes og ikke er styret af tidens tendenser
• Opsætning af væv med udgangspunkt i Zero Waste princip hvor intet går til spilde
• Manuel fremstilling i form af håndvævning
• Lang levetid i forbrugerens hjem grundet håndværk, fortælling og pris.

Billede af tekstildesigner Vivi Mailund i sit væveværksted

Derudover er indblik og gennemsigtighed også en del af konceptet. Gennemsigtighed i tekstilbranchen er en sjældenhed. Vi ved alt for lidt om hvem, hvor og hvordan tekstilerne fremstilles. I modsætning til fødevareprodukter, så stiller vi langt færre krav til tekstilproduktionen.

Jeg brænder for indblik i fremstillingsprocessen, for på den måde har jeg mulighed for at formidle håndarbejdet vævning og værdien i det. Formidling i form af billeder, videoer og tekst der beskriver processen fra garn til færdigt tekstil. Når man som forbruger kan se værdien i det, så er man også villig til at betale prisen for det. Pris, fortælling og kvalitet øger produktets levetid.

Billede af færdige vævede produkter til væggen

Alle mine tekstiler er unika eller fremstillet i begrænset antal, hvilket giver forbrugeren mulighed for sætte sit personlige præg på indretningen. Derudover tilbydes specialdesignede boligtekstiler i stort set alle farver, former og størrelser. Mange danske hjem ligner hinanden og fremhæver sjældent, hvem der bor i dem. Det vigtigste element i indretning er, at der er sjæl og personlighed i stedet. Det er med kunst og kunsthåndværk, at man for alvor kan sætte sit personlige præg.

Vi søger forbrug, der kan nydes med god samvittighed, men hvordan gør vi det i praksis? Mit bedste råd er at stille højere krav til fremstillingsprocessen, købe med hjertet og investere i fortællingen."

Er du blevet inspireret til selv at lære at væve på Vivis værksted? Så find dit kursus her.