FOF INSPIRATION

Billede af Richard Wilson og Kirsten Gerstrøm fra Kulturhøjskolen i Bispesalen

Et aktivt seniorliv på Kulturhøjskolen i Aarhus

Skræmmer tanken om livet som pensionist eller efterlønner også dig? Det kan være svært at gå fra et travlt arbejdsliv, hvor din hverdag er sat i system, til en hverdag med masser af tid, som du nu selv disponerer over og skal udfylde.

Af Vibeke Sørensen

For Kirsten Gerstrøm, der først gik på pension som 68-årig efter et langt liv som bioanalytiker på bl.a. Aarhus Kommunehospital, var der ingen tvivl om, at hun måtte sætte noget andet i stedet for sit aktive arbejdsliv. ”Mit liv har på den ene eller anden måde altid været styret og sat i system af enten skolen, familielivet eller arbejdslivet, og derfor vidste jeg godt, at det kunne blive svært at administrere det tomrum og den megen fritid, jeg pludselig ville få. Det har derfor været et bevidst valg for mig, at jeg ville finde noget, der kunne sætte struktur på min hverdag,” forklarer Kirsten.

Tid til fordybelse

Kirsten forsøgte først ikke at lægge planer, men fandt hurtigt ud af, at det med at sove længe og ikke have faste planer ikke var noget for hende. ”Fra to veninder, som egentlig ikke kendte hinanden, hørte jeg om en kulturhøjskole midt i Aarhus, som jeg ikke havde hørt om før, og det lød virkelig interessant,” fortæller Kirsten. Hun meldte sig derefter til historieholdet på Kulturhøjskolen under FOF Aarhus, fordi: ”Jeg havde nogle huller inden for historie, som jeg egentlig gerne ville have fyldt ud, og så ville jeg også bare gerne lære noget nyt,” uddyber Kirsten og fortsætter: ”Som pensionist får du tiden til at fordybe dig igen og dykke ned i emner, som du tidligere ikke har haft tid til på grund af arbejde, familie og børn.” I dag går hun på musiklinjen, som ligger en dag, der passer ind i hendes nu efterhånden travle seniortilværelse. ”Jeg har tidligere gået til mange koncerter i Musikhuset, og det er dejligt nu at få tilføjet noget teori om musikken og komponisterne. Det løfter på en måde oplevelsen,” fortæller hun.

En del af fællesskabet

Richard Wilson, der også er kursist, og som gik på pension for fire år siden efter 40 år som geolog på Aarhus Universitet, fortæller: ”Min kone og jeg er begge aktive på Kulturhøjskolen. Jeg går til musik, min kone til historie, og så følger vi begge Natur og Fugle- holdet, men vi sætter os sjældent sammen, for det kan vi jo altid gøre. Vi har lært så mange at kende gennem Kulturhøjskolen, og dem vil vi gerne tale med, når vi er her.” Richard og hans kone deltager af flere årsager. ”Vi kommer selvfølgelig for det faglige, og fordi der er tilknyttet nogle meget dygtige undervisere, der formidler deres stof professionelt. Det foregår på et højt niveau, men de formidler det, så alle kan være med,” understreger Richard og uddyber: ”Og så kommer vi selvfølgelig også på grund af det sociale. Her er et unikt socialt fællesskab, hvor du helt naturligt kommer til at lære nye mennesker at kende og får nye bekendtskaber.” Kirsten Gerstrøm er enig i, at Kulturhøjskolens fællesskab betyder noget særligt. ”Udover det faglige, så har fællesskabet og hyggen en stor betydning. Vi er alle et sted i vores liv, hvor vi ikke skal nå noget bestemt, men hvor vi tager os tiden til at tale sammen og fordybe os i en samtale og i hinanden,” fortæller hun.

Merete Callesen, der er leder af Kulturhøjskolen under FOF Aarhus, og som står for at planlægge programmet, er glad for, at kursisterne netop hæfter sig ved det faglige og sociale: ”For mig er det vigtigt, at Kulturhøjskolen er et sted, hvor pensionister og efterlønnere kan fordybe sig. Hvor der er tid til at gå i dybden – både med det faglige og det sociale. Og det forsøger jeg at skabe nogle gode rammer for.”

Kulturhøjskolen i Aarhus er et kulturelt kursustilbud for pensionister og efterlønnere.

Kulturhøjskolen hører under FOF Aarhus og er i dag den eneste større kulturhøjskole for pensionister og efterlønnere, der er tilbage i Aarhus. Tidligere, da Aarhus Kommune gav et større tilskud til det, har der eksisteret flere kulturhøjskoler for netop pensionister og efterlønnere i Aarhus. Kulturhøjskolen under FOF Aarhus sætter fokus på det brede, kulturelle program og henvender sig til alle, som har interesse for at gå i dybden med kulturelle emner. En fast, velkvalificeret lærerstab står for undervisning og foredrag, hvor både fagligt og socialt indhold prioriteres højt.

Læs mere om Kulturhøjskolen her.