FOF INSPIRATION

Hak og æd reportage

 

yzgd1QuF__c?rel=0

FRA JORD TIL BORD – hak og æd en høne

Der findes et væld af holdninger og metoder til at aflive en høne – hvis ikke lige så mange, som der findes folk, der holder høns. De fleste kender til den gammeldags metode, hvor hønen aflives med en økse på en blok og efterfølgende plukkes med håndkraft. Det var også metoden til FOF Aarhus’ event Hak og æd, som blev afholdt en efterårsdag i september i Lisbjerg Skov. Her kan du følge processen trin for trin – fra jord til bord.

Af Mathilde Fugl
Billede fra Hak og æd en høne event med FOF Aarhus
1 Hønen holdes fast og får et slag i hovedet med bagsiden af øksen eller mod blokken, så den besvimer. Herefter placeres hønen på træblokken, og halsen hakkes over.










Billede fra Hak og æd en høne event med FOF Aarhus




2 Når hønen er fri for muskelkramper efter halshugningen, skal den klargøres til plukning. Dette foregik ved, at deltagerne kom den afhuggede høne ned i ca. 70 grader varmt vand i et par minutter. Det gør, at fjerene er lettere at få af og derved nemmere at plukke.

Billede fra Hak og æd en høne event med FOF Aarhus












3 Når hønen er plukket, starter selve parteringen af fjerkræet. Deltagerne skar fjerkræet op i mindre stykker – lår, vinger og bryst for sig, og de forskellige dele blev herefter marineret. Enkelte indvolde blev også bevaret.













Billede fra Hak og æd en høne event med FOF Aarhus

4 Hønen blev tilberedt over bål – noget i fad og andet i gryde. Hertil lavede deltagerne forskelligt grønt tilbehør og fladbrød – også over bål.