FOF INSPIRATION

Keyboard undervisning. En underviser med en kursist.


Et musikalsk gys


Af Josefine Sørensen
Foto: Jørgen Diswal


Et kuldegys. Hårene rejser sig på armen. Du er fuldstændig betaget af tonerne, der flyder og når din høregang. Vi har nok alle oplevet, hvordan musik kan påvirke os i sådan en grad, at et kuldegys strømmer igennem kroppen. Men der er en særlig grund til, at det bliver kaldt for et gys…

Forskning viser, at kuldegyset er en reaktion på frygt. Kroppen fortæller os, at noget er på færde og kvitterer i en hårrejsende gestus. Er vi så bange for musikken? Nej. En hårrejsende musik- oplevelse er i denne sammenhæng kun positiv.

Det er der en helt særlig grund til. Vi tænker måske ikke så meget over, hvordan det kan være, at bestemte toner og rytmer kan påvirke vores krop. Det er videnskabeligt bevist, at musik gør noget helt specielt. Påvirkningen i krop og sind sker faktisk i vores hjerner. Musikken udsender endorfiner, som påvirker os emotionelt. Grunden er, at musik er skarpt forbundet med glædecentret i hjernen.

En musikalsk følelse

Vi har talt med en kursist og en underviser hos FOF Aarhus. De spiller begge på keyboard men med hver deres udgangspunkt.
Claus Boye Madsen er nybegynder. Han har spillet keyboard de sidste par måneder. Selvom han ikke har været i gang længe, har han dog stadig masser af gåpåmod og erfaring. Claus har tidligere spillet på knapharmonika. Interessen for at spille på keyboard har dog altid været der.

Jørgen Diswal er underviser. Han har i mange år spillet keyboard professionelt, hvor han blandt andet har spillet i et band. Valget af instrument lå der ikke mange tanker bag. Han valgte egentligt keyboardet, fordi det var meget oppe i tiden. Han har dog aldrig været træt af valget. Det har givet ham stor glæde, både når han har været ude på jobs og nu som underviser.

Men hvad kan musikken? Et er at lytte til musikken, noget andet er at spille den selv. Vi fik os en snak med Claus og Jørgen for at høre, hvad de får ud af at spille musik.

"Selv min kone kan slet ikke forstå,
at jeg allerede spiller så godt.”


Hvorfor valgte du at spille på keyboard?

”Jamen jeg har altid ønsket mig at prøve at spille på keyboard. Faktisk i mange år, men jeg har aldrig fået taget mig sammen til det,” fortæller Claus og uddyber: ”Familien var samlet, og så kom vi endnu en gang til at snakke om det. Mine børn opfordrede mig til, at nu måtte jeg starte. De tilbød endda at købe et keyboard til mig, men det ville jeg nu gerne købe selv,” siger Claus, mens han smiler og fortsætter: ” Jeg skulle jo nødig ende i en situation, hvor jeg ikke havde lært at spille keyboard og senere hænges op på det.”

Det viste sig imidlertid at være noget, Claus ikke skulle bekymre sig om. Undervisningen og fremgangen går rigtig godt for Claus, som selv er forbavset over, hvor hurtigt han har udviklet sig: ”Selv min kone kan slet ikke forstå, at jeg allerede spiller så godt.”

Måske er det hans gode gehør, som hjælper ham på vej. Særligt det at kunne lytte sig til de rigtige toner og vide, hvornår noget går galt, har altid interesseret Claus meget.

Hvad giver det dig at spille musik?

Det tekniske i at spille, gode akkorder og nogle gode melodier bidrager alt sammen til en helt særlig oplevelse.

Men Claus holder også af musik, fordi det gør ham glad: ”Det startede måske lidt med, at jeg gerne ville dygtiggøre mig inden for det musikalske. Men nu er der også andre faktorer som gør, at jeg synes, det er sjovt. Man bliver jo bare i bedre humør. Nogle gange tager jeg mig selv i, hvis jeg har spillet lidt, så fløjter jeg melodien bagefter. Musik gør bare en glad,” fortæller Claus, der anskuer musikken som noget han giver sig selv: ”Det er bare for mig selv og mit velvære.”

”Den bedste oplevelse ved at undervise er alle de herlige mennesker,
jeg har mødt gennem årerne.”


Hvad er din bedste musikoplevelse?

”Det er nok, at jeg er startet her,” svarer Claus hurtigt men eftertænksomt: ”Det er en særlig oplevelse, hvor du individuelt rykker dine musikalske kompetencer, men stadig i fællesskab med andre.”

Undervisningen er tilrettelagt således, at hver kursist har hvert sit keyboard med hvert sit sæt af høretelefoner. På den måde kan de øve sig, men samtidig lige gå hen til hinanden og lytte med.

Fællesskabet betyder også noget helt særligt for underviser Jørgen Diswal: ”Den bedste oplevelse ved at undervise er alle de herlige mennesker, jeg har mødt gennem årerne.” Jørgen er af den overbevisning, at man ved at lære fra sig, oplever en mere dybdegående bevidsthed omkring sit eget fag: ”Faktisk er læreren den, som lærer mest,” fortæller Jørgen og fortsætter: ”Musik er et fag, som man ikke kan være sur over at beskæftige sig med. Man bliver glad i hele kroppen - ja, får måske gåsehud – når det lykkes at spille sin yndlingsmelodi helt perfekt,” slutter Jørgen.

Musik gør noget specielt. Forskning og erfaring er enslydende: Vi bliver bare i bedre humør af at spille og lytte til musik. 
Som Friedrich Nietzsche sagde: Uden musik ville livet være en fejltagelse.