Foredrag og kultur

Fælles fredage

Billedfrise med Foredragsholdere Lykke Friis og Jeanette Varberg

Foredragene afholdes alle i Solsalen, Ingerslevs Boulevard 3 fra kl. 9.30-11.30. Dørene er åbne fra kl. 9.00.

Du kan her downloade et kort over Solsalens placering

17/1: Grænseland

v/professor Poul Duedahl, Historiestudiet på Aalborg Universitet

Foredraget bygger på bogen Grænseland, som udgives af Danmarks Radio i foråret 2020 i forbindelse med tv-serien af samme navn og i anledning af 100-året for Genforeningen.
Grænser skiller, veje samler. Det er et grundvilkår, som præger store dele af menneskehedens historie, for det er grænserne, der definerer stater, og vejene, der samler dem og skaber mulighed for samkvem på tværs. Foredraget fortæller historien om landegrænsen mellem Danmark og Tyskland i årene fra 1840-1920, om hvordan den fik sin nutidige form, og om alt der binder befolkningen i grænselandet sammen. 

24/1: Beethoven 250 år

v/mag.art. Leif V.S. Balthzersen

Ludwig van Beethoven fylder 250 år! Han er en af musikhistoriens største komponister, og hans musik, symfonier, koncerter, operaen Fidelio, klaverværker m.m. bliver ved med at tiltrække publikum verden over. Leif Balthzersen fortæller om Beethovens enestående værker, hans særlige personlighed og hans liv i datidens Bonn og Wien i en tid med krige og revolutioner.

31/1: Kunsten i Rusland/Sovjetunionen før, under og efter revolutionen

v/Mette Smed, mag.art. i Kunsthistorie

Den russiske kunst havde under zarstyret fået mange inspirationer fra Europa, men både emner og stil kunne være særligt russiske. Før revolutionen tager Kandinsky til München og Chagall til Paris, og de bruger begge i deres kunst inspirationen fra det gamle Rusland. Verdenskrigen tvang dem tilbage til Rusland, hvor en abstrakt kunst udvikledes og anerkendtes af revolutionen, men siden kom kravet om en kunst, der tydeligt hylder arbejderen og de store ledere.

7/2: Kreativitet som springbræt til et meningsfuldt ældreliv

v/Lærke Egefjord, læge, forfatter, mindfulnessinstruktør og billedkunstner

Drømmer du om at lukke kunsten og kreativiteten ind i dit liv? Eller at genfinde dit kreative jeg? Og har du spekuleret over, om din tur på kunstmuseet er andet end en dejlig luksus? Måske gavnlig for dit helbred?
Hvordan kan kunst og kreativitet dæmpe symptomer på stress, angst, depression og demens? Bliv klogere på, hvorfor vi ofte anser kreativiteten som noget, der er forbeholdt de få, og hvordan du selv skaber rammerne for at opleve den livsglæde, som en kreativ stund kan give dig.
Dagen slutter med en guidet kreativ øvelse. For ALLE er kreative. Men nogle gange er det en kunst at finde vejen dertil. Medbring din nysgerrighed og også gerne dit strikketøj!

21/2: Hvem tilhører Jerusalem?

v/Hans Henrik Fafner, journalist, forfatter og foredragsholder

Den evige by. Den hellige by. Fredens by. Højt oppe i bjergene ligger Jerusalem, der gennem historien har været eftertragtet og omstridt – således som den også er det i dag. Det israelske parlament, Knesset, ligger i Jerusalem, men palæstinenserne ønsker også byen som hovedstad.
Sagen er et politisk spørgsmål, men både i kristne, muslimske og jødiske traditioner er Jerusalem også en hellig by, hvilket gør sagen endnu mere broget. Hvem tilhører byen egentlig? Israelerne eller palæstinenserne? De religiøse kræfter eller de sekulære? Verdenssamfundet? Hans Henrik Fafner har arbejdet som journalist i Mellemøsten gennem mere end 20 år og vil fortælle om religionens tiltagende betydning i konflikten.

28/2: Lykke Friis: Revolutionsåret 1989 – Europas overraskende stjernestund

v/Lykke Friis, forfatter og udenrigsskribent for Berlingske Tidende

Foredraget er baseret på Lykke Friis’ tredje bog Håbets Europa i 89 billeder
.
Sjældent har historien faret så hurtigt af sted som i 1989. Berlinmuren faldt, den kolde krig blev afsluttet, og stribevis af central- og østeuropæiske lande sagde farvel til kommunismen. Ofte indtraf der flere begivenheder samme dag, og da Europa fejrede nytårsaften 1989/90, var kontinentet fundamentalt forandret.
I dag, 31 år efter, ser vi ofte tilbage på 1989 som uundgåeligt. Muren måtte falde, og Central- og Østeuropa måtte blive frie stater. Lykke Friis giver et anderledes billede! Udover at se tilbage på 1989 trækker hun også de store linjer op til i dag. Hvorfor er meget af euforien i Central- og Østeuropa forsvundet? Og hvad blev der af teorien om, at 1989 også satte punktum i verdenshistorien?

6/3: Hedtoft og HC: To aarhusianske arbejderdrenges vej fra samfundets bund til den absolutte top i dansk politik

v/Troels Rønsholdt, cand.mag og tidligere lektor på Aarhus Katedralskole

I foredraget vil arbejderklassens 3. generation og mellemkrigstidens nye politiske ungdomsorganisationers opståen og rolle blive behandlet. Herunder bestræbelserne på at skabe en alternativ ”arbejderkultur” – i kontrast til den herskende, borgerligt/kristelige. Endelig vil de to uhyre forskellige politikertyper og deres indbyrdes spændinger blive skildret.

13/3: Bevar ”Den grønne kile”: Det smukke område langs Observatoriestien har sin egen historie

v/byhistoriker Lars Holleufer

Kulturhistorisk foredrag med efterfølgende debat.
Prinseparret Christian og Alexandrine fik Marselisborg Slot og en mindre park som en folkegave i anledning af deres bryllup i 1898. I årene efter 1912 købte og udvidede parret slotsparken mod syd og ændrede dermed byrådets planer om at bygge et alderdomshjem der. Samtidigt blev Ole Rømer Observatoriet opført vest for Slottet, og begge dele var årsag til at området langs Observatoriestien og Højen blev bevaret som en grøn kile. Det skønne område har en spændende kulturhistorie, som også omfatter Væddeløbsbanen og cykelbanen, hvor der nu er planer om at udvikle og bebygge større dele af dette helt særlige hjørne af Aarhus.

20/3: USA og Kina; supermagter i stormagtskonkurrence

v/cand.mag. Martin Husted

Præsident Trumps handelskrig imod Kina anses af flere analytikere som en mere aggressiv fase i den stigende rivalisering mellem verdens to supermagter. Årsagen er klar. Kina har siden 1970’erne udviklet sin økonomi i voldsom grad og er nu en uomgængelig global spiller med sine egne ambitioner om anerkendelse, interesser og mål. Kina er en fremvoksende supermagt, hvis økonomiske, militære og politiske indflydelse især gør sig gældende i Asien og i Stillehavsområdet – en indflydelse, der støder sammen med den etablerede supermagt USA og dens allierede i samme område. De to supermagters forhold er dog ikke kun præget af magtkonkurrence, men også af gensidig afhængighed. Sikkert er det også, at de to supermagters forhold til hinanden vil være toneangivende for den globale udvikling.

Den 27/3: Viking – ran, ild og sværd

v/Jeanette Varberg, museumsinspektør, arkæolog, forfatter og foredragsholder

Vikingetiden er en af de helt centrale perioder i danmarkshistorien, og den er mere populær og fascinerende, end det meste andet historie.
VIKING er Jeanette Varbergs brede fortælling om vikingetiden – den tager fat, hvor fortidens slagmarker slap, men er i øvrigt sin helt egen fortælling.
Hun sætter vikingetogterne i centrum og skriver om de vikinger, der kom til at sætte deres spor i hele datidens Europa. Fra Irland til Rusland og fra Grønland til Middelhavet blev vikingerne en del af historien, og de træder frem i arkæologien og kilderne.

3/4: Aarhus under besættelse og befrielse

v/cand.mag., historiker Steen Ivan Hansen

I år er det 75-året for befrielsen af Danmark. I Aarhus gik det voldsomt for sig i det sidste besættelsesår med schalburgtager, sabotager og likvideringer, og befrielsesdagene forløb heller ikke uden voldsomheder. Dette står i kontrast til de første år af besættelsen, hvor der var relativt roligt i byen, og ingen kunne forudsige, hvor voldeligt det sidste år blev.

17/4: Fælles udflugt med biolog og naturvejleder John Simoni: Gudenåens- og Skjernåens kilder

Busafgang kl. 9.00 fra busholdepladsen ved Musikhuset. Hjemkomst kl. ca. 16.30.
Danmarks to største åer, så store at de egentlig skulle betegnes floder, har deres udspring få hundrede meter fra hinanden, midt i det jyske vandskel. Hvem skulle tro, at Gudenåen og Skjernåen, henholdsvis Danmarks længste og vandrigeste å, udspringer som små kilder, der pibler frem fra de omgivende bakker og enge? Dalen, hvor åerne udspringer, har i øvrigt en af landets højeste koncentrationer af kildevæld. Disse kolde kildevæld giver grundlag for et særligt plante- og dyreliv. Genlyden af fortiden, med glade og hujende børn, fornemmes rundt om de gamle badebassiner. De store åer har udgjort en barriere for trafikken på langs af landet. Det er netop her, midt i det jyske vandskel, at hærvejen har været placeret, hvor man uhindret kunne passere de store åer. En vandretur langs Skjernådalen fører os til Rørbæk Sø, hvor der er gode chancer for at se sæsonens første fiskeørn.
Medbring godt overtøj og fodtøj, da vandreturen er på ca. 4,5 km. i varieret terræn, og mad og drikke til frokost.
Der er kaffe og the i bussen. Information om pris og tilmelding følger senere.

24/4: Vi fejrer Beethoven

En festlig sæsonafslutning på Kulturhøjskolen med Trio Aurora: Vibeke Lundgren Nielsen, klaver, Søren Trolle Bagger, klarinet og Svend Rump, fagot
I 2020 fejres Beethovens 250 års fødselsdag overalt i verden.
Her vil Trio Aurora hylde Beethoven med en festlig koncert i selskab med nogle af hans komponistvenner og beundrere og naturligvis også Beethoven selv! Hans dejlige musik vil denne dag fremstå lyslevende.
Med en lang række afholdte og planlagte koncerter i musikforeninger og andet over hele landet kan Trio Aurora om to år fejre sit 40 års jubilæum.
Trioen arbejder under mottoet ”fordybelse, fornyelse, fornøjelse” og elsker at møde sit publikum.

Gæster ved foredragene
Pris for deltagelse er 100 kr. pr. foredrag. Gæster kan deltage ved alle foredrag.
Tilmelding af gæster skal ske 1 uge før foredrag afholdes. Kig ind i receptionen hos FOF Aarhus, H.H. Seedorfsstræde 7 eller ring på tlf. 8612 2955. Oplys venligst holdnr.: 296893 – og husk at oplyse dato for, hvilke(t) foredrag du ønsker at deltage i.

 

Fælles fredage er en del af Kulturhøjskolen