Foredrag og kultur

Historie og arkitektur

Billedfrise med foto fra Shakespear's Globe Theater og London Tower Bridge

Ved Steen Ivan Hansen, cand. mag., historiker

Storbritannien – fra imperium til løsgænger

Brexit har vist sig at være en meget vanskelig proces. Hvorfor har Storbritannien valgt at forlade det europæiske samarbejde? Vi vil se på hele den britiske historie for måske at kaste lys over dette. Fra opbygningen af det britiske imperium, over det strålende højdepunkt, hvor man sagde, at solen aldrig gik ned, fordi koloniriget var udstrakt over hele verden, og til nutidens situation. Hvordan går det for landet, hvis der skabes afstand til de gamle handelspartnere? Og hvad er det egentlig, englænderne vil?

Vi tager udgangspunkt i samlingen af United Kingdom, og hvordan udviklingen førte til det største koloniimperium, verden har set. Briterne var først med industrialiseringen, og dette forspring forstod de at udnytte, især på grund af koloniernes råstofrigdomme. Selv om det irske problem var en kilde til uro, stod imperiet endnu stærkt ved udbruddet af første verdenskrig. Snart viste det sig dog, at Storbritannien var ved at sakke bagud i forhold til andre industrilande, ikke mindst USA, men først efter endnu en vunden krig måtte UK afvikle hele sit imperium – ikke altid lige frivilligt, men udviklingen fortsatte ubønhørligt til den nuværende situation, hvor kun nogle få støttepunkter er tilbage af det mægtige kolonirige. Vi vil også se på Commonwealth – har denne organisation nogen reel betydning?

Vi stiller også skarpt på engelsk kultur, byer, slotte, kirker og herregårde, hvor den britiske storhed afspejler sig i gigantiske bygningsværker. Desuden vil vi komme ind på fremtrædende personer gennem tiderne inden for den politiske verden: dronning Victoria, Winston Churchill med flere, men også omtale personer i kunstens verden, fx Shakespeare og J.R.R. Tolkien. Udvalget er kæmpestort inden for digtning, arkitektur, kunst og musik.  

Mandage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6090.

Steen Ivan Hansen er cand.mag. i Middelalderarkæologi og Historie. Steen holder foredrag over hele landet og har i mere end 30 år undervist og holdt foredrag hos FOF Aarhus i emnekredsene herregårde, slotte og kirker. Steen står desuden for kulturrejser i ind- og udland.

Historie og arkitektur er en del af Kulturhøjskolen