Foredrag og kultur

Kunst

Billedefirs med skulpturen 'Diskoskasteren' og portrætter af Dronning Margrethe og Wilhelm Marstrand (1810-1873), Maleren Christen Koebke, 1839

Ved Mette Smed, mag.art. i kunsthistorie

Mennesket i kunsten: Portrættet og menneskefiguren fra antikken til i dag

I portrætter vises et bestemt, genkendeligt menneske. Det kan være samfundets ledere, fra antikkens kejsere til dronning Margrethe, politikere, borgere og kunstnere, og det kan være grupper eller familier. De sociale og menneskelige forhold tolkes gennem omgivelser, klæder og genstande i billederne, fx smykker eller ordener. Vi ser på de forskellige perioders portrætter, i skulptur og maleri.

I den græske antik skabtes de skulpturer af menneskekroppen, der bliver idealet i mange senere perioder, men kroppen kan gengives på mange måder. Vi skal se på skiftende idealer og forskellig brug af kroppen, den arbejdende krop, den udpinte og lidende krop, kroppen der danser eller udøver sport og den deformerede, opløste krop i det tyvende århundredes kunst.

Vi opsøger kunst, portrætter og kroppe på museer eller i det offentlige rum. 

Torsdage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6094.


underviser mette smedMette Smed er mag.art. i Kunsthistorie, tidligere ekstern lektor ved Kunsthistorie, Aarhus Universitet. Hun underviser og holder foredrag over hele landet. Hos FOF Aarhus arrangerer Mette desuden kunstture.

 

Kunst er en del af Kulturhøjskolen