Foredrag og kultur

Litteratur, kultur og filosofi

Billedfrise med Martin Heidegger, Heinrick Böll og Hannah Arendt

Ved Nick Bo Madsen, cand.mag. i filosofi og nordisk litteratur 
og 
Ann Sofie Oxenvad, cand.mag. i Nordisk Litteratur og Dramaturgi

Fra ’Stunde Null’ til ’Sommerhus senere’ – højdepunkter i tysk litteratur, kultur og filosofi efter 2. verdenskrig og frem til i dag

’Stunde Null’ betegner den tilstand, som det på mange måder fuldstændigt ødelagte Tyskland befandt sig i efter afslutningen af 2. verdenskrig. En ny begyndelse, hvor rigtig meget skulle bygges op helt fra grunden – både materielt og mentalt. De efterfølgende årtier skulle vise, at Tyskland klarede opgaven med forbløffende succes som ’Wirtschaftswunder’ og bannerfører for humanisme, frihed og fornuft. Man kunne fristes til at anvende Angela Merkels ord (udtalt i en anden sammenhæng): ”Wir schaffen das!”

Og alligevel er det kun en halv sandhed! For fra 1949 er der jo to Tysklande – og en kold krig imellem dem. Østtyskland synes ikke at tage del i den samme succesfortælling som Vesttyskland – selv om den nye stat, DDR, også havde sine støtter, der så den som ’den sande nye begyndelse’ efter erfaringerne fra 2. verdenskrig.

På forløbet vil vi dykke ned i denne tyske udviklingshistorie – fra nulpunkt over deling og til genforening – gennem læsning af nogle af de absolutte litterære højdepunkter i perioden. Vi vil primært læse prosa (Heinrich Böll, Siegfried Lenz, Christa Wolf, Herta Müller, Peter Handke, Judith Hermann, Daniel Kehlmann m.fl.), men enkelte lyrikere vil også oplade deres røst (Nelly Sachs, Ingeborg Bachmann og Paul Celan).

De fleste undervisningsgange vil være viet til litteraturen, men den moderne tyske kultur er også præget af betydningsfulde filosofiske tænkere (Hannah Arendt, Martin Heidegger, T. W. Adorno, Jürgen Habermas m.fl.). Disse tænkere vil blive præsenteret på en spiselig måde og sat i dialog med hinanden – og i relation til kultur og samfund.

Undervisningsgange: 22/01, 29/01, 05/02, 19/02, 26/02, 04/03, 11/03, 18/03 samt 25/3.

Download læseplan for forløbet her.

Download tekster til forløbets første undervisningsgange her.

underviser nick bo madsenNick Bo Madsen er cand.mag. i Filosofi og Nordisk Litteratur. Ekstern lektor ved Medievidenskab, Aarhus Universitet.

 

 

Det afsluttende undervisningsforløb på i alt 4 undervisningsgange med Ann Sofie Oxenvad er tænkt som en opsamling på temaet om højdepunkter i tysk litteratur efter 2. verdenskrig. Her sættes der fokus på en række kvindelige forfattere – herunder ikke mindre end tre nobelpristagere – som i dansk sammenhæng er stort set ukendte! De understregede titler læses i uddrag, som fotokopieres til alle deltagere.  

Tema: De overlevende/Exil

Nelly Sachs, ”I opstandelsens aske” (digte 1946-1966)
Hannah Arendt, ”Vi flygtninge” fra essaysamlingen ”De retsløse og de ydmygede” (1943) 
Dato: 01/04

Tema: Afsindets normalitet/Offer og bøddel

Elfriede Jelinek, ”Vinterrejse” (drama 2014)
Herta Müller, ”I dag havde jeg helst ikke mødt mig selv” (roman 1997)
Hannah Arendt, ”Eichmann i Jerusalem. En rapport om ondskabens banalitet” (1963)
Dato: 15/04

Tema: Livet i øst og vest/Genforening

Christa Wolf, ”En dag i året” (Selvbiografiske optegnelser 1960-2000)
Judith Hermann, ”Sommerhus, senere” (noveller 2000)
Dato: 22/04

Tema: Udkant, angst og genkomst

Juli Zeh, ”Udkanten” (roman 2018)
Nora Krug, ”Heimat” (grafisk roman 2018)
Dato: 29/04

billede af Ann Sofie OxenvadAnn Sofie Oxenvad er cand.mag. i Nordisk Litteratur og Dramaturgi. Tidligere højskolelærer på Testrup Højskole.

 

 

Onsdage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6096.


Litteratur, kultur og filosofi er en del af Kulturhøjskolen