Foredrag og kultur

Musik

Billede af Tschaikowski, Brahms og Gade

Ved Vibeke Lundgren Nielsen, pianist og musikpædagog

Mesterværker i senromantikken – ca. 1850-1890

Sidste halvdel af 1800-tallet var en tid, hvor de store følelser for alvor kom til fuld udfoldelse.

Den absolutte musik, som er baseret på musikkens egne virkemidler, eksisterede nu i høj grad side om side med musik, som søgte direkte inspiration i bl.a. digte- og billedkunsten.
Også tidens nationalromantiske strømninger kom til udtryk hos en række komponister, som lod de forskellige kulturers folkemusik sætte sine tydelige spor i musikken.
Virtuoserne kom ligeledes på banen og overskred hidtil kendte grænser for såvel instrumenternes som udøvernes formåen.

Det var en tid, hvor det individuelle var i højsædet, og derfor en tid med mange forskellige store komponister og deres mesterværker.
Vi dykker ned i den store brogede buket og stifter bekendtskab med musik af bl.a. Brahms, Liszt, Tjajkovskij, Smetana, Gade og Grieg. Også andre komponister byder vi indenfor i det omfang, tiden rækker.

Ved hvert foredrag belyses de pågældende værkers form og indhold ud fra komponistens situation og inspirationskilde samt evt. historiske omstændigheder.
Kendskab til noder og musikteori er ingen forudsætning. Frem for alt vil vi nyde musikken.

Tirsdage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6091.

underviser vibeke lundgren nielsenVibeke Lundgren Nielsen er pianist og musikpædagog. Koncertvirksomhed som solist og kammermusiker. Tidligere lærer på Det Jyske Musikkonservatorium og Musikvidenskabeligt Institut ved Aarhus Universitet. Vibeke er endvidere rejseleder på FOF Aarhus' Operarejser.

 

Musik er en del af Kulturhøjskolen