Skip to content
Martin Wittrup Enggaard, foto af True Crime Agency, foredragsholder i FOF Aarhus

Fældet af dna og slægtsforskning

Fældet af dna og slægtsforskning

Over 600 drabssager er i nyere tid blevet opklaret ved at kombinere dna-test og slægtsforskning, og i USA har især sagen om The Golden State Killer vakt opsigt. Her blev en frygtet serieforbryder endelig fundet og kendt skyldig i 13 drab, 50 voldtægter og op mod 200 indbrud.

Dansk politi har nu fået mulighed for også at benytte genetisk slægtsforskning i deres arbejde, og det kom på plads på baggrund af et borgerforslag stillet af en række personer, som til daglig arbejder som drabsefterforskere.

Men hvad ledte egentlig op til borgerforslaget? Hvordan kan det hjælpe politiets efterforskning? Og hvilken regulering er trods alt nødvendig for at sikre en etisk forsvarlig brug af værktøjet?

Dét og meget mere fortæller Martin Wittrup Enggaard, drabsefterforsker ved Københavns Politi, om i dette spændende og højaktuelle foredrag. Han fortæller om sit arbejde med uopklarede drabssager, hvordan det fik ham til at stille et borgerforslag som privatperson og hvad værktøjet kan betyde for både fremtidens og fortidens drabsefterforskning. Og så fortæller han om, hvordan han hver dag ser de uopklarede drabssagers ofre i øjnene for aldrig at stoppe jagten på deres mordere.

Om Martin Wittrup Enggaard

Martin Enggaard er ansat i Københavns Politi siden 2008. Fra 2012 som efterforsker og siden 2014 i afdelingen for personfarlig kriminalitet med drabsområdet, sagsstyring, dna og ‘cold cases’ som speciale.

I juni 2022 fremsatte han et borgerforslag med titlen: Dansk Politi skal kunne bruge genetisk slægtsforskning i efterforskning af drab og grov personfarlig kriminalitet. Borgerforslaget fik hurtigt over 50.000 støtter og blev vedtaget af Folketinget den 18. april 2023. Se borgerforslaget.