Skip to content
Peter Øvig Knudsen, foredragsholder ved FOF Aarhus

Jeg er hvad jeg husker

Jeg er hvad jeg husker

Digter vi selv, hvad vi husker? Dét spørgsmål må forfatter Peter Øvig stille sig selv efter at være kommet på den anden side af en svær psykotisk depression.

Kom med til en aften uden berøringsangst og forstillelse, når Peter Øvig vover at sætte ord på nogle af menneskelivets dyre erfaringer. Aftenen omfavner emner som erindring, fortælling og identitet såvel som sygdom, selvbilleder og relationer. Det er emner, som giver et alment, menneskeligt udgangspunkt for at forholde os til livet – også når livet viser sig fra sin værste side.

En depression sender Peter Øvig på Rigshospitalets lukkede afdeling, hvor han mødte en behandling, som var hans værste mareridt: elektrochok. Men behandlingen viste sig at være mirakuløs, og Peter Øvig kom på den anden side af depressionen.

Efterfølgende har Peter Øvig gravet dybt for at forstå, hvad sygdomsforløbet, depressionen og elektrochokket gjorde ved ham. Hans undersøgelse fører ham fra hans ungdoms antipsykiatri til tredivernes slagtehaller i Rom og videre over CIA’s eksperimenter med hjernevask frem til den nyeste forskning i erindring. Efter sygdomsforløbet gik det også op for Peter Øvig, hvor store omkostninger sygdommen havde haft for ham selv og hans nærmeste. I en lang periode under sygdomsforløbet ville hans teenagesøn ikke være sammen med ham.

Bogen Jeg er hvad jeg husker (2021) er Peter Øvigs refleksioner om forløbet. I processen med at skrive bogen må han ændre sit syn på ikke bare psykisk sygdom, men også sit syn på sine nærmeste og på sig selv. ”Jeg er blevet en anden,” konstaterer han i bogen, ”og jeg kan bedre lide ham.”

Om foredragsholderen

Peter Øvig er journalist og forfatter. Som journalist har Peter Øvig arbejdet på månedsbladet Press, på Dagbladet Information og senest på Weekendavisen.

Siden 2003 har han arbejdet som fri forfatter. Peter Øvig har skrevet en række bøger, bl.a. tobinds-værket Blekingegadebanden, Hippie 1 og 2 og BZ – firsernes ungdomoprør og Min mor var besat.

Peter Øvig har modtaget Rosenkjærprisen og senere Cavlingprisen, Montanas Litteraturpris, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalistpris samt prisen for Årets Historiske Bog fra Dansk Historisk Fællesråd.