Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.
Hør denne aften om Rachlin-familiens 16 år i Sibirien, om Samuel Rachlins genbesøg i Irkutsk mere end 40 år senere, og om hvordan tvangsforvisningen har påvirket hans familie.
Samuel Rachlin blev født i Sibirien. Hans danske mor, litauiske far og hans to ældre søskende var blevet deporteret af Stalin fra Litauen i 1941. Som ”socialt farlige elementer” som det hed i sikkerhedspolitiet NKVDs dokumenter. Familien kom til at tilbringe 16 år i forvisning, og Samuels forældre har skildret deres oplevelser i erindringsbogen 16 år i Sibirien, som udkom i en ny udgave i efteråret 2022.
Trods familiens status som særdeporterede og Stalin-systemets vilkårlighed og umenneskelighed, mødte familien Rachlin også megen hjælpsomhed og gæstfrihed fra helt almindelige mennesker. Det krævede ofte et vist mod og personlig integritet at omgås de deporterede og tage sig af dem. Men nogle af de lokale indbyggere satte deres liv, karriere og frihed på spil for at hjælpe de fremmede med deres tvivlsomme baggrund. Familien og de tre børn klarede sig gennem strabadserne og var i stand til at overleve med deres liv og værdighed i behold.
Efter 16 års deportation og efter direkte indgriben fra statsminister H.C. Hansen, lykkedes det familien at få udrejsetilladelse i 1957 og vende tilbage til Danmark, Rachel Rachlins hjemland. Den dramatiske historie om en families prøvelser under krigen og Den Kolde krig fik således en lykkelig slutning.
I 1999 rejser Samuel Rachlin tilbage til barndommens land i Sibirien i sine forældres og sine egne fodspor. Det blev til en dokumentarfilm Rejsen tilbage, som blev vist af TV 2. Samuel får et billede af landets dramatiske historie og skildrer sin families skæbne og overlevelse under deportationen i en af de mest menneskefjendske egne i verden. Barndomsminder træder pludselig ud af fortiden som mennesker, der husker ham og kan fortælle om oplevelser og episoder fra hans allertidligste år. Rejsen går ikke kun tilbage til en fjern egn, men er en rejse tilbage i tiden med billeder og minder, som har fulgt Samuel. De lokale myndigheder giver ham også for første gang en officiel forklaring på, hvorfor forældrene blev deporteret. Den forklaring havde familien ventet på i 60 år.
Hør en personlig fortælling, som giver historien stemme, men som også giver et perspektiv på aktuelle begivenheder i verden.
Samuel Rachlin er en foredragsholder, der kombinerer historiske fakta med personlige oplevelser fra sit liv. Altid formidlet med indlevelse, personlige erfaringer og bred historisk viden.
Samuel Rachlin var i mange år ansat i DR og var stationens første Moskva-korrespondent, der åbnede Rusland for de fleste danske seere og lyttere. Siden var han ansat på TV 2 og var stationens første nyhedsvært. Han har arbejdet som udenrigskorrespondent i Washington og Moskva og dækkede nogle af de dramatiske begivenheder under Boris Jeltsin og Vladimir Putin. I en årrække var han vært for TV 2's finansnyheder.
I dag skriver Samuel bøger, har en fast klumme på Berlingske og er en hyppigt brugt kommentator i andre medier. Han er en yderst efterspurgt foredragsholder, der deler ud af sin viden og sine erfaringer som korrespondent og iagttager af aktuelle verdenspolitiske forhold. Som sin udkigspost bruger han i dag både København, en lille by i Umbrien og Washington, hvor han i dag er bosat tæt på Det Hvide Hus.
Samuel har produceret en meget rost film om sin opvækst i Sibirien under familiens 16 år lange tvangsforvisning.
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1.