Skip to content
Billede af Anja Ringgren Lovén, også kendt som 'Heksebørnenes mor', foredragsholder ved FOF Aarhus

Anja Ringgren Lovén: Heksebørnenes mor

Anja Ringgren Lovén: Heksebørnenes mor

En stærk beretning om kampen mod overtro og om at vie sit liv til at redde heksebørn i et af verdens farligste lande, Nigeria 

Et fotografi fra 2016, hvor Lovén redder en udmagret tre-årig dreng fra en landsby i Nigeria, gik i 2016 viralt, og gjorde med ét grundlægger af nødhjælpsorganisation og børnecenteret Land Of Hope, Anja Lovén, verdenskendt. Drengen, der fik navnet Hope, var anklaget for at være heks og var blevet udstødt og tortureret af både sin familie og landsbysamfundet. 

I løbet af det sidste årti er beskyldninger mod børn for hekseri i Nigeria steget dramatisk. Det er en kompleks blanding af sociale, økonomiske og religiøse årsager, der ligger bag væksten i troen på heksekraft. Uanset hvem der har beskyldt børnene, og hvad grunden har været, betyder denne anklage, at barnet skal udstødes. Familien tager barnet med til en heksedoktor for at ”rense” barnet, som foregår ved en uddrivelsesceremoni, som er særdeles voldelig. Det hekseanklagede barn bliver udsat for de mest forfærdelige former for tortur og familien nægter oftest at tage barnet tilbage igen af frygt for barnets onde kræfter.

Mange af børnene overlever næsten ikke torturen, men danske Lovén og hendes team i Nigeria er stålsat på at redde dem, så børnene kan få et nyt liv i trygge rammer på børnecentret Land of Hope. Lovén har tabt sit hjerte til dette sted og de hekseanklagede børn, som hun kæmper for at give et bedre liv.

Denne aften vil hun berette om sit liv i Nigeria og om kampen mod overtroen som hun er stålsat på, skal bekæmpes med oplysningskampagner og uddannelse. Indtil overtroen er besejret af viden, udvikling og fremgang i landet sikres de reddede børn en tryg opvækst og uddannelse i Land of Hope.
Med en utrættelig optimisme, en kæmpe portion vilje og ikke mindst mod til at bevæge sig ud på usikker grund, har Lovén formået at give humanitært og frivilligt arbejde en helt ny betydning. 

Foredraget tager udgangspunkt i Lovéns bog Heksebørnenes mor (2020).