På globalt plan er ca. 200.000 arter uddøde inden for de seneste 500 år som følge af menneskets udbredelse, naturødelæggelse og ressourceforbrug. Dansk natur har det også skidt – faktisk ligger vi i bund i EU – og derfor er der brug for at gentænke en dansk naturforståelse, der i højere grad tager udgangspunkt i naturens egne præmisser. Dét er ideen bag de 15 vilde naturnationalparker, der etableres i Danmark i 2025-2028, hvor forskellige store vilde dyr genudsættes, bl.a. vildheste, elge og bisoner.
I ord og naturbilleder gør Rune Engelbreth Larsen os klogere på den danske naturkrise, og hvorfor vildere naturnationalparker kan være en del af løsningen på problemet. Konceptet "naturnationalpark", der er opfundet af foredragsholderen, skaber også debat om dyrevelfærd, hegn og sikkerhed, når man færdes blandt store dyr som vilde heste, bisoner og elge i danske landskaber, men er der grund til bekymring? Foredraget kommer rundt om de mange og store problemstillinger.
Forfatter Rune Engelbreth Larsen er idéhistoriker, medlem af Naturfagligt Udvalg i Danmarks Naturfredningsforening og tidligere medlem af Det Etiske Råd. Rune har udgivet flere bøger, senest bogen Naturnationalparker og de store dyrs genkomst (2023).