Skip to content
Jacob Mchangama der holder foredrag hos FOF Aarhus

Ytringsfrihed - Fortid, Nutid og Fremtid?

Ytringsfrihed - Fortid, Nutid og Fremtid?

Juristen og samfundsdebattøren, Jacob Mchangama, stiller skarpt på ytringsfriheden!

Hvad kan vi lære af fortiden, hvor står vi i dag og, hvad kan vi forvente af fremtiden?

Ytringsfriheden er, som de øvrige frihedsrettigheder, ikke kommet af sig selv. Den er meget hårdt vundet, demokratiet afhænger af den og hver ny generation må kæmpe for den.
I Danmark tager vi ytringsfriheden for givet, men det er faktisk en temmelig ny værdi, der blev systematisk undertrykt fra Reformationen og frem til censurens afskaffelse i 1770, hvorefter ytringsfrihedens råderum blev indskrænket og udvidet. Selv med grundlovens vedtagelse i 1849 stod ytringsfriheden på usikker grund, og det er først i efterkrigstiden at ytringsfriheden går ind i sin guldalder.

I vores tid medfører et stadigt mere etnisk, kulturelt og religiøst sammensat Danmark nye sammenstød mellem ytringsfriheden og krav om respekt for forskellighed og andre gruppers værdier. Truslen fra terror har også ført til nye udfordringer for ytringsfriheden, der i de seneste år er blevet begrænset på en række områder.

Endelig er det spørgsmålet om ytringsfriheden trues af de sociale medier, der skulle være dens vigtigste væbner, grundet spredningen af falske nyheder, misinformation og skabelsen af digitale ekkokamre.

Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1.