Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 8/6 kan du se hele vores efterårsprogram.

Flygtningelejren i Oksbøl. Arkivbillede fra museet FLUGT i Oksbøl, Varde Kommune.

Efter Anden Verdenskrig – fred, flygtninge og stærke følelser

Verden var for evigt forandret efter Anden Verdenskrig. Fred skulle afløse had, retfærdighed skulle genetableres, og lande skulle genopbygges. Det krævede tilgivelse, medmenneskelighed og fremtidstro. Store flygtningestrømme måtte i hast og kaos forlade deres hjem af frygt for fjenden. For Tyskland var raseret, og den enkelte tysker frataget det mest basale. Danmark modtog i besættelsens sidste måneder 250.000 tyske flygtninge – et rekordstort antal. Men hvordan tager man imod de mennesker, som tidligere var fjenden, og som man nu skal genetablere et godt naboskab med?

Eftertidens holdning til historien om de tyske flygtninge har gennem de seneste år været omdiskuteret. Var flygtningene, som nogen har ment, ofre i den største humanitære katastrofe i danmarkshistorien, og løstes opgaven tilfredsstillende under de vanskelige betingelser? Historien om de tyske flygtninge har været overset, men er en yderst tankevækkende og evig aktuel historie.

Efter foredraget vil museumsinspektør John Jensen fortælle 15 minutter om det helt nye museum FLUGT i Oksbøl vest for Varde. Lejren husede 36.000 tyske flygtninge. I 2022 blev det prisbelønnet museum - tegnet af den danske tegnestue BIG - åbnet. Foredragsholderen giver nogle af aktuelle perspektiver på museet og historierne fra FLUGT.

Om John Jensen:

John Jensen er forfatter til Tyskere på flugt (2020) og museumsinspektør ved museet FLUGT i Oksbøl, danmarkshistoriens største flygtningelejre.