Skip to content

Historiske Samtaler: Røde kridtstreger

Historiske Samtaler: Røde kridtstreger

En gruppe venstreorienterede socialdemokrater fandt sammen i Besættelsens første år og diskuterede, hvordan man kunne lave socialdemokratisk politik i et tysk domineret Europa.

De var i opposition til Staunings samarbejdsregering, men de var også under landsfaderens beskyttende vinger. Ligesom statsministeren så de muligheder i den tyske planøkonomi, og han gav deres fælles blad, Globus, sin velsignelse. Efter Verdenskrigens afslutning gik det flere af dem ilde, hvorimod andre var sluppet ud af det stadig mere betændte miljø i tide.

Journalist Arne Hardis fra Weekendavisen har skrevet bogen Pibende hængsler om kredsen. Denne aften taler han med FOF’s Christian Egander Skov om de dilemmaer, der kan uddrages af deres skæbne. Det er en diskussion af de moralske valg mellem pragmatisk samarbejde og heroisk modstand, måske endda mellem sølle liv og ærefuld død.

Arne Hardis er journalist ved Weekendavisen og har skrevet flere bøger om politikere og forfattere, som efter Befrielsen pludselig fik tidsånden at mærke som modvind.

Dette arrangement er en del af en række af tre historiske samtaler… se også:
Historiske samtaler: Følg Wilfred! Gadevold og gansternazister
Historiske Samtaler: Tolkien og det mytiske Jylland